Banca spaniola La Caixa cauta si alti cumparatori, in afara de grupul rus Lukoil, pentru vanzarea participatiei din cadrul Repsol, o varianta fiind grupul francez Total, potrivit editiei de luni a cotidianului El Mundo, relateaza AFP.
Reprezentantii grupului La Caixa au refuzat sa comenteze. Publicatia El Mundo citeaza surse avizate, apropiate bancii spaniole.

Sursele dau asigurari ca reprezentantii companiei studiaza si alte solutii in afara de vanzarea catre Lukoil, printre care si Total. Oficialii La Caixa cauta astfel de solutii in contextul agitatiei starnite in Spania de posibilitatea ca primul grup petrolier din tara sa fie controlat de compania rusa, conform NewsIn.

Reprezentantii Total si-au manifestat interesul pentru Repsol in urma cu cateva luni, potrivit informatiilor din presa.

Directorul executiv al grupului Total, Christophe de Margerie, a declarat duminica, in cadrul unei emisiuni, ca a trebuit sa repete "de zece ori ca nu suntem interesati, dintr-un singur motiv: strategia grupului nu consta in consolidarea pietei europene de rafinare, intr-un moment in care cresterea economica se va tempera considerabil".

Seful Total declarase, de altfel, in 8 noiembrie, pentru publicatia franceza La Tribune: "Am spus deja ca suntem gata sa investim aproape 10 miliarde dolari pentru una sau doua achizitii care sa ne permita sa grabim crearea unui portofoliu de resurse, la pret acceptabil. Repsol nu corespunde cu un astfel de obiectiv".

Potrivit El Mundo, grupul francez este gata sa isi majoreze oferta, al carei cuantum nu este precizat de publicatie, daca obtine un control "mult mai important" in cadrul grupului spaniol, decat cel pe care ar fi gata sa il accepte reprezentantii Lukoil.

Lukoil, care are legaturi cu puterea politica de la Moscova, potrivit unei anumite parti a presei spaniole, negociaza achiztionarea a 29,9% din actiunile Repsol, miscare prin care ar deveni primul actionar al companiei.

Guvernul socialist spaniol, care confirma ca Repsol este o companie strategica, nu pare a se opune operatiunii, dar mai multe voci din Spania, din cadrul opozitiei, se opun proiectului.

La Caixa, al doilea actionar al Repsol, cu aproape 14% din capital (ca participatie directa si indirecta), a recunoscut saptamana trecuta ca este in negocieri pentru vanzarea unei parti din detinerea sa, catre Lukoil.

Vanzarea este conditionata de cumpararea de catre Lukoil a unui pachet de 20,01% din actiunile Repsol, pe care le detine primul actionar al companiei, Sacyr Vallehermoso, care se confrunta cu probleme de lichiditate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri