Secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, a spus ca are mare incredere in Timothy Geithner (foto), oficial desemnat luni pentru aceasta functie in administratia Obama, relateaza AFP.
"Am mare incredere in intelegerea sa fata de piete, in judecata sa, in calitatile sale de lider si in capacitatea de a face fata problemelor", a spus el.

"Am cel mai mare respect pentru Tim. Judecata si creativitatea sa au fost cruciale in concepereas si implementarea masurilor necesare pe care le-am luat pentru a proteja si consolida sistemul financiar", a explicat Paulson.

La randul sau, Casa Alba a anuntat luni ca are "mare respect" pentru Tim Geithner. "Are, evident, capacitati extraordinare, este foarte inteligent si in ultimii ani a dat dovada capacitatilor sale in fruntea Fed din New York", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Fratto.

Oficialul a mai spus ca nu stie ca, in ciuda reactiei pozitive la anuntul numirii lui Geithner, echipa lui Obama sa-i fi cerut presedintelui Bush sa-l numeasca in functie pe Geithner fara a mai astepta instalarea noii administratii, la 20 ianuarie.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Casei Albe a spus ca Tim Geithner a fost implicat in deciziile luate in favoarea gigantului bancar Citigroup. "Din cate stiu, da", a confirmat purtatorul de cuvant raspunzandu-i unui jurnalist care il intrebase daca Timothy Geithner a avut un rol in aceasta afacere.

Insa Fratto a refuzat sa detalieze care a fost implicarea lui Geithner. "A avut un rol foarte important in toate aceste discutii implicand pietele financiare si institutiile financiare in calitatea sa de presedinte al Fed din New York", a spus Fratto.

Guvernul american a pus la punct un plan de salvare de 306 miliarde dolari pentru Citigroup, grav afectata de criza financiara globala, in incercarea de a sustine sectorul financiar.

Geithner si secretarul in exercitiu al trezoreriei, Henry Paulson, precum si presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, "isi vorbesc frecvent", a mai spus purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Timothy Geithner, care va prelua deci fraiele primei economii mondiale in timpuri extrem de dificile, este considerat un stralucit, dar discret inalt functionar, care cunoaste bine pietele financiare, dar mai ales departamentul pe care il va conduce, pentru ca aici si-a desfasurat cariera. Tehnocrat cu alura juvenila, Geithner cunoaste bine rotitele de la Trezorerie, unde a lucrat sub trei presedinti diferiti si sub cinci secretari, din 1988 pana in 2001.

De aceeasi varsta cu presedintele ales, 47 de ani, prin urmare considerat tanar, Geithner a avut un rol central ca presedinte al Federal Reserve Bank of New York intr-o serie de dramatice salvari financiare, inclusiv in decizia bancii centrale de a ajuta la finantarea preluarii, in martie, a Bear Stearns & Co.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri