Comisia Europeana (CE) va face miercuri apel la guvernele Uniunii sa lanseze un plan coordonat de relansare bugetara, pe o perioada de maximum doi ani, cu o valoare de pana la 130 miliarde euro, si sa inceapa apoi sa reduca deficitele bugetare.
“Comisia propune ca statele Uniunii Europene sa cada de acord asupra unui plan de relansare bugetara, temporar si aplicabil imediat”, arata un document preliminar ce urmeaza sa fie publicat de presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Relansarea bugetara “este prevazuta pentru o perioada de maximum doi ani (2009-2010), dupa care statele membre trebuie sa se angajeze sa corijeze deficitele si sa revina la obiectivele pe termen mediu, de echilibrare a cheltuielilor publice”, mai arata documentul.

Executivul european subliniaza ca planul de relansare trebuie sa fie intocmit respectand Pactul de Stabilitate, ce fixeaza nivelul deficitului public la maximum 3% din produsul intern brut (PIB).

Insa Comisia a indicat ca va da dovada de intelegere, timp de doi ani, fata de tarile ce vor depasi limitele autorizate, luind in calcul “circumstantele exceptionale”. Concret, guvernele vor putea dispune de mai mult timp decat in mod normal pentru a reduce deficitele.

Textul precizeaza numai ca deficitele excesive “vor trebui sa fie corectate in intervale potrivite cu revenirea economica”, fara sa stabileasca un termen precis.

“Comisia anunta statele membre ca, in 2009 si 2010, mai multe vor avea deficite excesive, insa ca, dupa aceea, vor trebui sa fie corectate”, a declarat pentru AFP un diplomat european.

Valoarea totala a planului nu a fost precizata in acest proiect, insa Barroso a indicat sambata seara ca nu va depasi, cu siguranta, 1% din PIB-ul Uniunii Europene, echivalent cu 130 miliarde euro.

Planul va include masuri hotarate la nivel national de guverne, precum si fonduri europene, si va oferi propuneri pentru state cu privire la caile ce vor fi urmate pentru sustinerea activitatii economice.

Comisia recomanda in principal luarea de masuri privind cheltuielile publice, “care au impact asupra cererii pe termen scurt”.

Comisia Europeana mai recomanda si coborarea impozitelor indirecte, precum taxa pe valoare adaugata (TVA), ce ar “da un impls puternic consumului”.

Marea Britanie a anuntat deja coborarea TVA-ului de la 17,5 la 15%, nivelul minim acceptat in UE, insa Franta si Germania au refuzat sa ia o astfel de masura.

Pe langa acest plan, Comisia a facut apel la Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca nivelul dobanzii de politica monetara in zona euro, subliniind ca exista loc pentru noi coborari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri