Gazprom va insista pe o crestere drastica a preturilor pentru gazul livrat Ucrainei incepand cu 1 ianuarie 2009, daca aceasta tara nu-si plateste datoria fata de compania rusa, iar societatea ucraineana Naftogaz a spus ca pana la 1 decembrie va plati 430 milioane de dolari, relateaza AFP, citat de NewsIn.
Gazprom se bazeaza pe protocolul de acord semnat la 2 octombrie de premierul rus Vladimir Putin si de omologul sau ucrainean Iulia Timosenko, ce prevede trecerea treptata de la un pret redus la un pret de piata pentru livrarile de gaz rus catre Ucraina, doar daca aceasta tara isi plateste datoria.

"Protocolul de acord prevede trecerea pe etape la un pret de piata pentru Ucraina, cu conditia ca ucrainenii sa plateasca toate datoriile. In caz contrar, nu se va trece la pretul de piata treptat, iar de la 1 ianuarie este posibil sa fie aplicat pretul european", a declarat paurtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.

In prezent, Ucraina plateste 179,5 dolari pentru mia de metri cubi de gaz, in timp ce in Europa pretul depaseste 400 de dolari. Purtatorul de cuvant a spus totusi ca o astfel de crestere nu ar fi "automata".

Compania energetica ucraineana Naftogaz datoreaza circa 2,4 miliarde de dolari Gazpromului, potrivit companiei ruse.

Kuprianov a mai spus ca, potrivit unui acord intervenit marti cu Naftogaz, societatea ucraineana va da, pana la 1 decembrie, 430 milioane de dolari pentru gazul livrat in septembrie si o parte a datoriei de 800 de milioane de dolari din luna octombrie.

Societatea ucraineana de gaz Naftogaz va rambursa pana la sfarsitul saptamanii 380 de milioane de dolari din datoria sa catre Gazprom si va incepe de luni negocierile pentru a sterge restul datoriei pentru luna septembrie, au anuntat miercuri responsabili din companie.

"Vom achita 380 de milioane de dolari din datoriile pentru luna septembrie pana la sfarsitul saptamanii", a anuntat directorul adjunct al Naftogaz, Igor Didenko, citat de agentia de presa RIA Novosti.

"Am ajuns la un acord pentru a sterge datoria pe luna septembrie pana in 1 decembrie, pentru a ne intalni in 1 decembrie (cu negociatorii - n.red.) Gazprom si vom discuta pentru a incerca sa gasim o rezolvare a acestei situatii", a spus, la randul sau, directorul Naftogaz Oleg Dubina, citat de Interfax.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri