Gazprom, monopolul rus de gaze naturale, ar putea cere statului sa ii cofinanteze investitiile in 2009, deoarece vrea ca acestea sa avanseze cu 12%, la nivelul record de 920 miliarde ruble (32,84 miliarde dolari), a spus miercuri presedintele companiei, Aleksei Miller, citat de Reuters.
"Ne mentinem planurile pentru 2009, in ceea ce priveste proiectele cheie. Am putea atrage o serie de fonduri de la stat", a declarat Miller. Aproape un sfert din investitiile de anul viitor vor fi destinate proiectelor din peninsula Iamal.

"In 2009 vrem sa investim in proiectele din Iamal aproape 210 miliarde ruble, iar in urmatorii ani ponderea investitiilor din Iamal se va extinde la o treime", a spus Miller.

Miercuri, conducerea Gazprom s-a intalnit cu guvernul regional din Iamal, pentru demararea lucrarilor de constructie a conductei Bovanenkovo-Uhta, care va transporta gaze naturale din Iamal in sistemul rusesc centralizat de distributie de gaze naturale.

Pentru Gazprom, Iamal reprezinta izvorul principal pentru productia viitoare de gaze naturale, in conditiile in care productia din vestul Siberiei scade, potrivit NewsIn.

Zacamintele din Iamal si din estul Siberiei vor reprezenta pana in 2020 jumatate din productia celei mai mari companii de gaze naturale din lume.

Pana in 2030, aceste zacaminte vor produce anual 360 miliarde metri cubi de gaze naturale, adica dublu fata de cantitatea pe care Gazprom o exporta in prezent.

"Acesta este cel mai ambitios proiect energetic din istoria moderna a Rusiei. Rezervele bogate din Iamal nu pot fi subestimate", a declarat prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov, care este si presedinte al consiliului director al Gazprom.

Planul de investitii al Gazprom pentru 2008 fusese aprobat de stat la 821,66 miliarde ruble, incluzand si cheltuieli de capital de 531,2 miliarde ruble si 290,46 miliarde ruble pentru investitii pe termen lung.

Gazprom, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, revizuieste de obicei atat cheltuielile de capital, cat si necesarul pentru investitii, uneori chiar si de trei ori pe an. Gazprom arata ca proiectele sale s-au scumpit, din cauza cresterii preturilor materialelor de constructii si serviciilor.

Gazprom revizuieste, de asemenea, necesarul pentru investitiile financiare pe termen lung, in contextul achizitiilor agresive de active. Unii dintre analisti au criticat Gazprom ca acorda prioritate tranzactiilor cu capital in defavoarea altora, de care este mare nevoie pentru sustinerea si majorarea productiei de gaze naturale.

Programul de investitii al Gazprom trebuie aprobat de stat, iar o majorare suplimentara a cheltuielilor ar putea genera presiuni suplimentare asupra inflatiei accentuate.

Cheltuirea fondurilor de stat pentru cofinantarea investitiilor ar putea, de asemenea, fi pusa sub semnul intrebarii, avand in vedere faptul ca guvernul este preocupat sa pastreze miliardele de dolari de care are nevoie, ca sa sustina economia si rubla si ca sa ajute companiile de stat sa isi plateasca datoriile facute in strainatate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri