Gazprom, monopolul exportului de gaze naturale rusesti, va solicita guvernului sa finanteze in 2009 investitii de 100 miliarde ruble (3,58 miliarde dolari) in cadrul unitatilor sale de energie electrica, a anuntat vice-presedintele grupului, citat de Reuters.
"Am solicitat guvernului sa finanteze cel putin doua proiecte", a declarat Valeri Golubev, citat de NewsIn.

"In primul rand, cerintele implica definitivarea programelor de investitii pentru construirea de noi generatoare electrice in cadrul TGC-1, Mosenergo, OGK-2, OGK-6", a mai spus Golubev.

Gazprom controleaza toate aceste patru companii, iar trei dintre ele - OGK-2, OGK-6 si TGC-1 - au fiecare nevoie de finantare de peste 1 miliard de dolari pentru a incheia programele de investitii pana in 2010.

"In 2009, definitivarea acestor programe de investitii necesita finantare de circa 100 miliarde ruble din partea Gazprom. O mare parte din aceasta suma este pentru TGC-1", a precizat Golubev.

"Costurile de creditare au devenit atat de mari incat proiectele sunt greu de finantat", a adaugat el.

Gazprom si-a anuntat anterior planurile de a finanta constructia de noi unitati in sectorul energiei electrice prin vanzarea de actiuni ale filialelor din sector in 2009.

Grupul de gaze naturale, ce considera productia de electricitate ca fiind o afacere de baza, a anuntat ca va fi gata sa cheltuiasca pana la 4 miliarde dolari pana in 2010 pentru a construi noile generatoare, in cazul in care nu vor aparea alti investitori.

In contextul in care criza financiara nu da semne de temperare, Gazprom si alte companii si banci de stat au recurs la ajutorul statului prin credite mai ieftine, injectii de capital si alte forme de sustinere.

Golubev a mai spus ca Gazprom va reduce in acest an productia cu 15-18 miliarde metri cubi, care ar reprezenta o scadere de 3% fata de nivelul estimat initial, de 560 miliarde metri cubi.

"Reducerea are un singur motiv: scaderea cererii. Acest an a fost foarte cald. Temperatura medie in Rusia a fost cu 6 grade Celsius peste nivelul normal", a mentionat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri