Banca centrala a Canadei a coborat dobanda cheie cu trei sferturi de punct procentual, la un nivel minim al ultimilor 50 de ani, de 1,50%, si a anuntat ca economia tarii este in recesiune, relateaza Reuters.
"In timp ce economia Canadei a evoluat in conformitate cu asteptarile in timpul verii si la inceputul toamnei, in prezent intra in recesiune, ca urmare a slabirii activitatii economice mondiale", potrivit unui comunicat al bancii centrale a Canadei.

"Perspectivele pentru economia mondiala s-au deteriorat semnificativ, iar recesiunea mondiala va fi mai extinsa si mai profunda comparativ cu estimarile anterioare", estimeaza bancherii centrali canadieni.

Cea mai mare parte dintre analistii chestionati au estimat ca banca centrala a Canadei va cobori dobanda cheie cu jumatate de punct procentual si doar unul dintre acestia anticipase o relaxare a politicii monetare cu trei sferturi de punct. Banca centrala a Canadei a coborat in prezent dobanda de politica monetara cu 3 puncte procentuale, de la nivelul din decembrie 2007, potrivit NewsIn.

Spre deosebire de comunicatele anterioare, banca centrala a Canadei nu a semnalat explicit ca ar putea fi nevoie de noi scaderi ale dobanzii cheie, dar a parut ca lasa deschisa posibilitatea unor noi astfel de decizii in 2009.

"Banca centrala a Canadei va continua sa monitorizeze cu atentie evolutiile economice si financiare, ca sa analizeze in ce masura va fi nevoie de o continuare a relaxarii politicii monetare", precizeaza comunicatul bancii centrale a Canadei, citat de Reuters.

Canada are o serie de factori care evolueaza in favoarea sa, mai arata bancherii centrali, care spun ca o depreciere a dolarului canadian va contrabalansa partial impactul recesiunii globale, in timp ce provizioanele constante si semnificative de lichiditate au generat o ameliorare a conditiilor generale de creditare.

Inflatia de baza, ce exclude factorii volatili si este folosita ca indicator in fixarea politicii monetare, ar putea sa se tempereze in prezent sub nivelul estimat in octombrie, estimeaza bancherii centrali canadieni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri