Liderii Uniunii Europene (UE) trebuie sa se puna de acord in privinta propunerii Comisiei Europene (CE) de alocare a 1,5% din produsul intern brut (PIB) al fiecarei tari pentru masuri de stimulare fiscala, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso, citat de Reuters.
Barroso a salutat, de asemenea, o propunere a presedintelui ales al Statelor Unite, Barack Obama, pentru sustinerea economiei SUA prin investitii masive in infrastructura, estimate de economisti la 500 de miliarde dolari. Seful Comisiei Europene a spus ca eforturile Statelor Unite si ale Uniunii Europene ar putea fi corelate.

"Daca ajungem la un acord referitor la un plafon european saptamana aceasta, de ce nu ne-am pune problema sa avem un program comun cu America? Acesta ar putea fi un obiectiv bun", a declarat Barroso la o conferinta de presa, inainte de summitul de la Bruxelles din 11 si 12 decembrie al liderilor europeni, anunta NewsIn.

Barroso a sugerat ca Germania, cea mai mare economie europeana, cu finante publice solide, ar putea, in cele din urma, sa majoreze pachetul de stimulente fiscale, de la nivelul actual de 31 miliarde euro (39,8 miliarde dolari).

Comisarul european pe probleme economice Joaquin Almunia a spus luni ca programele nationale anuntate pana in prezent de tarile europene se cifreaza doar la 0,8-0,9% din produsul intern brut (PIB).

"Voi insista asupra respectarii unei tinte de 1,5% din PIB in ceea ce priveste pachetele de stimulente fiscale, ca un semnal ca vorbim serios cand ne referim la acestea", a spus Barroso.

Germania a fost reticenta sa cheltuie mai mult, oficialii de la Berlin spunand ca nu ar trebui pedepsita pentru ca a pus finantele pe o baza solida in perioadele de crestere economica.

Berlinul a lasat, insa, deschisa posibilitatea de a majora pachetul, dupa o revizuire la inceputul lui 2009.
"Cred ca anul viitor vom reanaliza intentiile noastre nationale", a spus Barroso, adaugand ca nu are niciun dubiu ca Angela Merkel, cancelarul german, are "intentia de a contribui la pachetul european".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri