Cu toate ca, in zilele de marti si miercuri, cursul petrolului a dat impresia unei relative stabilizari in jurul valorii de 64 de dolari, ieri dimineata acesta si-a reluat seria recordurilor, ajungand de aceasta data la o valoare nemaiatinsa in istorie, de 65,30 dolari la New York Mercantile Exchange (Nymex). Analistii estimau inca de la mijlocul saptamanii trecute, cand barilul fluctua in jurul a 64 de dolari, ca intre 10 si 16 iulie se va ajunge la peste 65,33 dolari. Daca aceasta previziune este pe deplin implinita, ramane de vazut daca pana la sfarsitul lunii se va ajunge si la cealalta cifra avansata, respectiv de 70 de dolari barilul.
Ieri, inca de la primele ore ale diminetii, barilul s-a stabilizat la Bursa de la New York la peste 65 de dolari, si aceasta in primul rand datorita achizitiilor masive ale speculantilor si ingrijorarii care domina piata petroliera de o buna bucata de vreme, legata de capacitatea rafinariilor.

Astfel, la New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul de petrol brut cu livrarea in septembrie a atins cota de 65,30 de dolari in jurul orei 6.00 GMT, valoare ce nu a mai fost inregistrata de la lansarea la Bursa a petrolului, din 1983. La International Petroleum Exchange (IPE) din Londra, barilul de Brent din Marea Nordului a atins de asemenea o cifra-record pentru piata londoneza, de 64,57 de dolari.

Cauzele directe ale cresterii

Cauzele acestei cresteri sunt extrem de complexe si nu se intrevede o inlaturare recenta a lor. In primul rand este vorba despre speculantii care au inceput sa parieze pe cresterea petrolului, in al doilea rand de problemele cu care se confrunta majoritatea rafinariilor americane in aceasta perioada, iar in ultimul rand despre tensiunile de pe piata asiatica, unde Arabia Saudita este amenintata cu atentate, iar Iranul cu sanctiuni pentru reluarea programului de imbogatire a uraniului.

La toate acestea ar mai trebui adaugata si scaderea stocurilor de petrol din Statele Unite cu aproape 2,1 milioane de barili la 203,1 milioane de barili, ceea ce a dus, pe pietele petroliere, la ingrijorarea distribuitorilor fata de o eventuala incapacitate de satisfacere a cererii pana la sfarsitul verii, si pe piata interna a Statelor Unite la o crestere cu 4 la suta a galonului de benzina, pana la 1,8963 dolari.
Conform unui comentariu al Socit Gnrale, reluat de Reuters si AP, dificultatile intampinate de rafinariile americane au determinat, la randul lor, in ultima luna, o reducere cu 1 la suta a capacitatii de rafinare, si asta in conditiile in care cererea devenise cu 1,4 la suta mai mare ca anul trecut in aceeasi perioada. De asemenea, tot din cauza problemelor de rafinare, stocurile de benzina au scazut cu aproximativ 6 procente in ultimele doua luni de zile.

Evolutia petrolului: un simptom al pietei

Intr-o analiza laborioasa a fenomenului cresterii cursului la petrol, de la inceputul anului si pana in prezent, cotidianul The Guardian ajunge la concluzia ca, dincolo de contextul actual, privind functionarea rafinariilor si amenintarile teroriste, se afla de fapt un anumit comportament, o anumita sensibilitate a pietei, care determina o evolutie ireversibila a cursului. Fluctuatia preturilor la petrol la fiecare eveniment international (moartea regelui Fahd, atentatele din Londra, decizia Iranului privind problema nucleara etc.) nu dovedeste doar o hipersensibilitate a pietei petroliere, ci si un anumit trend al acesteia, un anumit comportament in fata evenimentelor: vestile rele aduc o explozie a cursului, dar, apoi, nici vestile bune si nici trecerea timpului nu par sa fie insotite de un efect contrar, adica de o scadere a cursului, observa cotidianul britanic.

Si dincolo de evenimentele cotidiene, cel mai important factor care determina cresterea ramane cererea tot mai mare dinspre SUA si Asia (in special China). Efectele acestei cresteri nu vor fi unele dramatice, incerca sa explice The Guardian. Guvernele detin suficiente resurse ca sa impiedice o crestere a inflatiei si o explozie a preturilor carburantilor.

Mai mult decat atat, pe undeva cresterea va fi chiar benefica. ''Fiecare dolar cheltuit in plus pe petrol va face si mai atractive energiile alternative'', concluziona studiul.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri