Moody\'s a plasat sub revizuire pentru o posibila coborare ratingurile \'Aa3\' la creditele si depozitele pe termen lung ale Erste Group Bank AG, precum si ratingul \'C\' de putere financiara, arata un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Ratingul 'Prime-1', al depozitelor pe termen scurt, a fost confirmat. Moody's a mai plasat sub supraveghere pentru o posibila coborare si ratingurile creditelor subordonate, precum si ratingurile anumitor subsidiare Erste.

"Revizuirea cu perspectiva negativa reflecta ingrijorarea Moody's ca flexibilitatea financiara a bancii, in principal in ceea ce priveste nivelul de capitalizare, dar si profitabilitatea, ar putea sa nu fie suficient de solida pentru a face fata degradarii prevazute in majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, banca putand avea nevoie de noi masuri de consolidare a capitalului in urmatorii ani", a explicat Guido Versondert, analistul-sef pentru Erste Bank din cadrul Moody's.

Decizia Moody's ia deja in calcul beneficiile temporare pe care le va avea contributia de 2,7 miliarde euro din partea guvernului, planificata pentru inceputul anului 2009, precum si incheierea vanzarii operatiunilor de asigurari in al patrulea trimestru din 2008, ce va contribui cu 600 milioane euro la consolidarea capitalului, anunta NewsIn.

Moody's sustine ca semnele din ce in ce mai vizibile ale incetinirii economice din pietele de baza ale Erste, din Europa Centrala si de Est, vor afecta calitatea activelor, veniturile si profiturile, pentru ca performantele bancii depind foarte mult de cresterea rapida a francizelor de retail, infiintate cu succes in regiune.

La 30 septembrie 2008, circa 62% din profiturile inainte de taxe erau generate de Europa Centrala si de Est, unde cele mai importante piete sunt Cehia si Romania.

"Erste Group Bank a deschis in Europa Centrala si de Est banci de retail cu performante bune si cu perspective atractive pe termen lung. Cu toate acestea, instabilitatea si incertitudinile economice si politice sunt considerabile in multe dintre aceste piete. Posibila scadere economica ar putea afecta castigurile si calitatea activelor", a mai spus Versondert.

Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), estimeaza o crestere cu aproximativ 10% a profitului operational in 2009, pe fondul reducerii costurilor, potrivit unui comunicat al grupului.

Grupul financiar austriac Erste Bank a anuntat pentru primele noua luni din acest an un profit net de 1,463 miliarde euro, in crestere cu 74,6% fata de acelasi interval din 2007.

Activele grupului au ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 209,4 miliarde euro, in crestere cu 4,4% fata de finalul anului trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri