Un studiu recent al economistei franceze Stephanie Baugas Villers, experta in economie europeana, atrage atentia asupra situatiei deficitare si extrem de complicate in care pare sa fi intrat Uniunea Europeana in ultimii ani.

Astfel, desi summitul de la Lisabona, care sublinia necesitatea intaririi politicilor de sustinere a cresterii, a productivitatii si a muncii, a avut loc acum cinci ani de zile, bilantul in momentul de fata este unul ingrijorator, zona euro inregistrand si o crestere slaba, si o rata mare a somajului, se arata in studiul publicat in cotidianul Le Figaro. Daca momentul lansarii monedei europene a fost marcat de o economie sanatoasa si extrem de viguroasa, care parea pornita pe o cale solida a cresterii, nu la fel s-a prezentat situatia la numai un an de zile de la lansarea monedei. Scaderea dramatica a monedei europene in 2001-2002, determinata de orientarea capitalurilor europene catre Statele Unite a constituit deja semnul unei scaderi de credibilitate pentru zona euro. Cu toate acestea, considera analista franceza, diferentele de crestere s-au constituit in favoarea Uniunii Europene, fundamentele economiei americane parand mai mult ca niciodata unele bancare. Ganditorii constructiei europene par sa fi uitat un lucru fundamental, o variabila extrem de importanta din viziunea lor asupra Europei sanatoase si puternice: faptul ca aceasta a devenit tot mai putin atragatoare pentru investitorii interni si externi, pe de o parte, si faptul ca viata financiara a UE s-a mutat incetul cu incetul la Londra. Pur si simplu, observa economista, Londra a devenit polul lumii economice europene, atragand toti marii specialisti ai continentului prin ritmul excelent de dezvoltare: 3,1 la suta pe 2004, la un somaj de numai 4,8 la suta.

Faptul ca Marea Britanie refuza cu indarjire adoptarea monedei euro, nu poate decat sa contribuie la slabirea unitatii sale si a omogenitatii sale economice. Marea Britanie pare sa se afle intr-un gen de expectativa, sa vada mai intai ce se va intampla cu celelalte tari, fapt ce tradeaza neincrederea sa funciara in proiectul european. Aceasta fiind insa situatia, cum poate fi credibil proiectul lui Tony Blair, de reformare a economiei UE, in conditiile in care Londra nu pare dispusa pentru viitorul apropiat sa impartaseasca in vreun fel destinul economic al zonei euro?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri