O reuniune ministeriala a statelor implicate in proiectul european al gazoductului Nabucco va avea loc in 26-27 ianuarie la Budapesta, au anuntat organizatorii sai, care considera ca demersul lor se dovedeste cu atat mai util in contextul crizei gazului.
Reuniunea, propusa in septembrie de Guvernul ungar, va reuni cele sase tari asociate proiectului "la nivel ministerial sau de sefi de guvern", a anuntat purtatorul de cuvant al consortiului Nabucco, Christian Dolezal, citat de AFP, anunta NewsIn.

Proiectul Nabucco, ce va transporta gaz de la marea Caspica spre Europa Centrala ocolind Rusia, asociaza sase tari, dar pana in prezent are dificultati in a demara, in special din cauza finantarilor insuficiente.

Presedintele consortiului, din care fac parte grupurile austriac OMV, ungar MOL, romanesc Transgaz, bulgar Bulgargaz, turc Botas si german RWE, spusese insa luni ca spera intr-o aprobare formala pana la sfarsitul acestui an.

"In 2010 vom incepe lucrarile, iar in 2013 gazul va incepe sa soseasca" la terminalul austriac de la Baumgarten (est), a declarat Reinhard Mitschek la postul austriac de radio Ö1.

Sustinut de Comisia Europeana, destinat sa transporte pe o distanta de 3.300 de kilometriu gaz de la marea Caspica ocolind Rusia, Nabucco ar putea cunoaste un nou elan in urma crizei gazului rusesc, care afecteaza serios Europa centrala.

Nabucco are insa un concurent in proiectul ruso-italian South Stream, la care s-a asociat si Ungaria, si care a fost considerat "mai promitator" de catre Consiliul Mondial al Energiei, in iunie anul trecut.

Consortiul nu reuseste, pe de alta parte, sa obtina finantarile de care are nevoie proiectul, in timp ce recent costul sau a fost reevaluat la opt miliarde de euro, fata de 4,4 miliarde cat fusese prevazut initial.

Europa trebuie, pe de alta parte, sa gaseasca 30 de miliarde de metri cubi de gaz de transportat in fiecare an pentru ca Nabucco sa fie rentabil, in special din tari precum Azerbaidjan, Turkmenistan, Iran si Irak.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri