Premierul moldovean Zinaida Greceanii a plecat la Moscova intr-o vizita de lucru, pentru a purta negocieri in problema livrarii gazelor in Republica Moldova, a anuntat serviciul de presa al Guvernului de la Chisinau.
Vizita nu a fost anuntata in prealabil si jurnalistii moldoveni au aflat stirea de pe agentiile ruse de stiri. Un comunicat de presa al Guvernului moldovean informeaza, de asemenea, ca sedinta de astazi a Executivului a fost contramandata.

Comunicatul Guvernului nu precizeaza ce intrevederi va avea Greceanii la Moscova, insa surse din serviciul de presa al Guvernului au declarat pentru NewsIn ca premierul moldovean se va intalni in caputala rusa cu premierul Vladimir Putin si omologii colegii sai slovac si bulgar, asteptati de asemenea la Moscova.

Agentia rusa de stiri RIA Novosti anunta, citand serviciul de presa al Guvernului rus, ca la resedinta lui Putin de la Novo-Ogarovo vor avea loc negocieri cu participarea sefilor de guvern din Rusia, Slovacia, Bulgaria si Republica Moldova. Aceste tari, precizeaza agentia, au o dependenta acuta de livrarile de gaze rusesti . Negocierile urgente sunt legate de problemele privind transportarea gazelor prin Ucraina.

Vizita-fulger la Moscova a sefilor de guvern din Slovacia si Bulgaria, Robert Fico si Serghei Stanisev, a fost stabilita in ajun, in urma unor discutii telefonice cu Putin, in cadrul carora premierul rus i-a informat pe colegii sai despre faptul ca sistemul de transportare a gazelor din Ucraina nu este pus in functiune si nu asigura tranzitul combustibilului.

Marti, in discutia sa cu colegii din Bulgaria si Slovacia, Vladimir Putin a declarat ca trebuie sa se lucreze mai activ cu partea ucraineana pentru a asigura functionarea sistemului de tranzit al gazelor si s-a promuntat pentru o conlucrare mai activa a statelor beneficiare de gaze rusesti cu liderii Ucrainei. Seful Gazprom Aleksei Miller a declarat ca Ucraina a refuzat sa transporte 22,2 milioane metri cubi de gaze rusesti in Slovacia, la fel cum a procedat si pe directia balcanica.

RIA Nosovti sustine ca in Republica Moldova Gazprom urma sa livreze 12 milioane metri cubi de gaze, dar nici acestea nu au ajuns la destinatie.

Republica Moldova este alimentata cu gaze pe care Ucriana a decis sa le livreze din rezerve proprii prin conducta de la Alexeevca, in volumele minime necesare pentru asigurarea consumatorilor casnici si a institutiilor sociale. Guvernul isi exprima regretul pentru faptul ca nu exista posibiitati tehnice de a asigura cu gaze intreg teritoriul Republicii Moldova, iar consumatorii debransati deja de la conductele de gaze naturale nu pot fi reconectati. Executivul mai precizeaza ca toti consumatorii sunt asigurati cu energie electrica in volume suficiente si nu exista riscuri de deconectari de la retea.

Republica Moldova si regiunea transnistreana au fost puternic afectate de criza gazelor, mai multe localitati ramanand fara gaze. Vacanta elevilor a fost prelungita cu trei zile, pana la 15 ianuarie, mai multe localitati raman deconectate de la conducta de gaze, iar temperatura agentului termic livrat in municipiul Chisinau a scazut de la 85 grade la 65 grade, in conditiile unor temperaturi care au ajuns zilele trecute la minus 10 grade noaptea.

Rezervele de pacura pentru functionarea centralelor electrice cu termoficare mai acopera 7-9 zile de lucru in regim de economie.

In Transnistria, unde majoritatea consumatorilor nu mai primesc gaze, in locuinte temperatura agentului termic este mentinuta la limita minima pentru a nu ingheta, iar consumul de energie electrica a crescut cu cel putin 20 la suta.

In orasul Dubasari, dar si in unele zone ale Tiraspolului, temperatura agentului termic este aproape de 0 grade, ceea ce comporta riscuri masive pentru sistemul de incalzire care ar putea ingheta. Mai multe localitati din Transnistria s-au confruntat zilele trecute cu un deficit acut de paine, deoarece combinatele de panificare au trecut la folosirea cuptoarelor electrice, cu o capacitate mai mica de productie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri