Rusia si Ucraina au incheiat duminica, la finalul unui veritabil maraton diplomatic, un acord in vederea restabilirii "cat mai curand" a livrarilor de gaz rusesc spre Europa pe teritoriul ucrainean, insa persista cateva zone de umbra, comenteaza AFP.
Analistii se intreaba in primul rand cand si cum anume va intra in vigoare compromisul atat de aprig negociat, iar alte semne de intrebare se refera la aspectele sale financiare si la reactiile din Ucraina, cuprinsa de o instabilitate politica recurenta.

Testul adevarat va fi "daca gazul circula sau nu spre consumatorii europeni", a reactionat Uniunea Europeana. "Salutam anuntul unui acord politic, dar suntem destul de prudenti, pentru ca au existat prea multe acorduri si promisiuni nerespectate", a comentat presedintia ceha a UE.

"Singurul lucru care conteaza pentru UE este reluarea livrarilor de gaz. Iar pentru moment, nu este clar cand anume vor fi reluate livrarile", a spus si ministrul che al industriei, Martin Riman.

"Asa cum a dat asigurari partea ucraineana, transportul (de gaz) se va relua curand integral", a anuntat premierul rus Vladimir Putin dupa indelungate discutii cu omologul sau ucrainean Iulia Timosenko, la Moscova.

Companiile de stat rusa si ucraineana Gazprom si Naftogaz vor semna luni contracte asupra conditiilor in care gazul rusesc va fi livrat si tranzitat spre Europa, a afirmat, la randul sau, serviciul de presa al sefului Guvernului ucrainean. Gazprom a anuntat ca spera ca redactarea lor sa fie incheiata duminica.
Iulia Timosenko ar urma sa revina luni la Moscova pentru a fi prezenta, alaturi de Putin, la semnarea documentelor, potrivit unor surse guvernamentale ruse. La Kiev, un comunicat anuntat ca "Timosenko a dat asigurari ca imediat dupa semnarea documentului, tranzitul spre Europa va fi reluat".

Intalnirea celor doi premieri venea dupa un minisummit de sambata de la Kremlin, in prezenta unor inalti oficiali din circa zece state europene si UE. Presedintele rus Dmitri Medvedev spusese ca este necesara "crearea unui mecanism international eficient si care functioneze permanent, pentru a impiedica repetarea unor asemenea situatii si care sa asigure tranzitul". Rusia vrea ca livrarile prin Ucraina sa fie reluate "in urmatoarele cateva zile", mai spusese el.

Discutiile de la Moscova fusesera considerate "ultima sansa" de catre Uniunea Europeana, dupa numeroasele rasturnari de situatie din acest "razboi al gazului", care i-a exasperat pe europeni. Tarile europene nu mai primesc deloc gaz rusesc prin Ucraina din 7 ianuarie.

Acordul de duminica prevede ca Rusia va vinde Ucrainei gaz "la un pret calculat pe baza formulei europene", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, "cu conditia ca preturile de tranzit sa ramana la nivelul fixat pentru 2008", a explicat Putin. "Incepand din 1 ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturi europene pentru gaz si pentru tranzit", a mai spus el.

"Va fi interesant de vazut", a comentat purtatorul de cuvant al Naftogaz, cand a fost intrebat despre pretul efectiv pe care il va plati Ucraina pentru gaz in 2009.

Pe de alta parte parte, surse guvernamentale ruse au declarat ca noile contracte vor elimina intermediarii. Acordurile anterioare au fost complicate de folosirea companiei intermediare RosUkrEnergo, cu sediul in Elvetia, un joint venture intre Gazprom si doi oameni de afaceri ucraineni.

Desi oficial ambele parti se declara dornice sa renunte la acest intermediar, pana in prezent acesta a fost pastrat in fiecare an, la reinnoirea contractului.

Nu s-a aflat nimic nou pe tema spinoasei probleme a gazului tehnic, necesar pentru a pune sub presiune gazoductele ucrainene si pentru care nici una dintre tari nu voia sa plateasca. Mai multe mari companii europene de gaz au fost abordate in ultimele zile in incercarea de a infiinta un consortiu al carui scop sa fie furnizarea acestui gaz tehnic.

Daca acest compromis intra in vigoare asa cum este prevazut, el va pune capat crizei care dureaza deja de trei saptamani intre cele doua tari si care a dus la privarea de gaz a clientilor europeni ai Gazprom.

Un sfert din gazul consumat in UE este importat din Rusia, iar mare parte din acesta este tranzitat prin Ucraina. Tarile din Europa de Est si Balcani, unele foarte dependente de gazul rusesc, au suferit in mod deosebit de pe urma crizei, care a coincis in parte cu un val de frig. Slovacia si mai ales Republica Moldova si Bulgaria sunt dintre cele mai afectate. Din momentul reluarii livrarii de gaz, va fi nevoie de 24 pana la 72 de ore pentru ca gazul rusesc sa inceapa sa ajunga la clientii europeni.

Prudenti, analistii subliniaza ca un prim acord, cel care prevedea desfasurarea observatorilor, nu a dus la rezolvarea crizei. Altii reamintesc ca Putin si Timosenko au semnat un protocol in 2 octombrie, care prevedea trecerea treptata a Ucrainei la "pretul de piata", ceea ce nu a impiedicat totusi actuala criza.

Moscova intrerupsese aprovizionarea Ucrainei la 1 ianuarie 2009, dar tranzitul spre Europa a continuat pana in 7 ianuarie. O criza similara, dar nu la fel de grava pentru Europa, s-a produs in 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri