Moneda Ungariei s-a depreciat puternic vineri, atingand cotatii minime istorice de peste 291 unitati/euro, in timp ce zlotul polonez a pierdut teren pana la peste 4,45 unitati/euro, nivel neatins din septembrie 2004.
Tendinta este una regionala si a antrenat si leul in cursul diminetii de vineri, insa moneda romaneasca si-a revenit subit in jurul orei 12:20, cand s-a apreciat brusc de la 4,335 pana la 4,291 lei/euro, pentru ca apoi sa fluctueze in apropiere de pragul de 4,3 unitati/euro.

Forintul a atins vineri o cotatie minima istorica de 291,5 unitati/euro, potrivit Reuters, citat de NewsIn. Coroana ceha a atins o cotatie minima din august 2007, de 28,24 unitati/euro.

Forintul este sub presiune din cauza speculatiilor din piata legate de posibilitatea unei retrogradari a tarii de catre o agentie de rating, dupa cea decisa de Standard & Poor's in noiembrie 2008.

La ora 15:10, ora Romaniei, monedele din regiune isi revenisera usor, forintul fiind cotat cu 289,5 unitati/euro, iar zlotul cu 4,437 zloti/euro.

Tendinta de depreciere abrupta a monedelor din regiune vine dupa publicarea unor statistici care indica o incetinire accentuata a economiiilor din Europa de Est, ca efect al prabusirii cererii din zona euro, intrata in recesiune.

De asemenea, ultimele prognoze publicate indica o incetinire accentuata a cresterii economice in tarile din regiune si chiar recesiune, pentru unele state, ceea ce a pus si mai multa presiune pe monedele nationale, lovite deja de iesirea investitorilor de pe pietele emergente.

Un raport publicat vineri de grupul Citi estimeaza ca presiunea pe moneda romaneasca se va mentine pana ce vor aparea indicii legate de o intelegere cu Fondul Monetar International, considerat inevitabil in conditiile adancirii excesive a deficitului bugetar al Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri