Crema politicii si afacerilor internationale se reuneste miercuri pentru marea intalnire anuala a Forumului de la Davos, Elvetia, mult timp simbolul capitalismului de succes, dar care in prezent se vrea salvatorul economiei mondiale.
Loc de intalnire privilegiat a circa 2.500 de inalti oficiali, cea de-a 39-a editie a Forumului de la Davos se va derula anul acesta intr-o atmosfera neobisnuit de sumbra. Criza financiara, economica, sistemica si amenintarile legate de schimbarea climatica vor fi sus pe agenda acestui "brain storming" de cinci zile din Alpii elvetieni, anunta AFP, potrivit NewsIn.

Presedintele fondator al Forumului economic mondial (WEF), Klaus Schwab, a promis ca participantii vor incerca sa ajute la procesul G20, inainte de reuniunea prevazuta la Londra la inceputul lunii aprilie.

"Suntem inca in mijlocul crizei", a spus Schwab la Geneva, exprimandu-si speranta ca Davos, altadata cunoscut pentru sanatoriile sale pentru tuberculosi, va fi locul unde va incepe sa se intrezareasca o "convalescenta" mondiala.

Pentru aceasta, fostul profesor de economie conteaza pe un grup de personalitati. Printre cei 43 de sefi de stat si de guvern (de doua ori mai multi decat de obicei, potrivit WEF), premierul rus Vladimir Putin va avea onoarea de a sustine discursul inaugural, aceasta fiind prima sa participare.

Un alt invitat de marca, omologul sau chinez Wen Jiabao, va fi insotit de o delegatie importanta de oameni de afaceri. Este anuntata si prezenta obisnuitilor acestui eveniment: Angela Merkel si seful Guvernului britanic, Gordon Brown.

Insa absenta unui reprezentant semnificativ al noii administratii americane arunca o umbra asupra ambitiosului program al WEF.

In fata gravitatii crizei in Statele Unite, "nu este momentul potrivit pentru ei sa mearga sa se plimbe la Davos", justifica Jean-Pierre Lehmann, profesor la IMD la Lausanne.

Expertii nu se asteapta la minuni. Cu atat mai mult cu cat, potrivit lor, remediile despre care se va vorbi probabil in acest templu al capitalismului au mici sanse sa marcheze o ruptura cu ideologia predominanta.

De altfel, putini se asteapta la un "mea culpa" al "piromanilor transformati in pompieri", potrivit expresiei unui economist obisnuit al reuniunii.

"Intotdeauna, la Davos a existat o nota de capitalism evanghelic si niciodata o dezbatere fundamentala despre sistem", este de acord Lehmann. "Sunt deosebit de curios sa vad daca vor exista acte de cainta", adauga el, intrebandu-se cu ironie: "Cu atatea minti stralucite, cum se face ca am fost luati prin surprindere de criza?".

Mai mult, rare au fost concluziile Forumului de la Davos care s-au dovedit ulterior corecte. Anul trecut, de exemplu, Davos promisese ca tarile emergente vor salva economia mondiala.

Forumul de la Davos trebuie luat drept ceea ce este, reaminteste un economist: "Un loc de conferinte" al carui avantaj major este ca le ofera liderilor "oportunitatea de a se intalni intr-un cadru neutru".

Astfel, miliardarul Bill Gates se poate intalni cu seful Bancii Centrale Europee Jean-Claude Trichet sau cu presedintele Renault, Carlos Ghosn.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri