Guvernul francez va oferi garantii pentru credite in valoare de 5 miliarde euro, pentru a ajuta compania Airbus sa vanda aeronave clientilor care se confrunta cu probleme de finantare, din cauza crizei creditelor.
Franta va directiona banii catre producatorul de aeronave prin intermediul bancilor franceze, ce vor primi garantii de la stat de inca 5 miliarde euro, din programul realizat anul trecut cu scopul de a garanta credite noi in valoare de pana la 320 miliarde euro, a anuntat un oficial al ministerului de finante, scrie Financial Times, citat de NewsIn.

Airbus a anuntat anul trecut ca va incerca sa ajute clientii care nu pot obtine finantare pentru cumpararea de aeronave noi, din cauza problemelor din pietele de creditare. Cu toate acestea, EADS, compania-mama a Airbus, in cadrul careia statul francez detine o participatie de 15%, a subliniat ca nu va fi "un substitut pentru banci".

"Avem suficienta lichiditate, in cazul in care clientii se confrunta cu dificultati, insa nu vom pune bazele unei noi afaceri de finantare", a anuntat compania.

Masurile de sustinere a Airbus vin dupa ce directorul executiv EADS, Louis Gallois, a discutat problema cu consilierii ministrului francez de finante, Christine Lagarde, in urma cu zece zile.

EADS dispune de lichiditati nete de 9 miliarde euro, insa s-a angajat deja in investitii considerabile in dezvoltarea si productia noului model Airbus A350 XWB. Mai mult, 2009 se anunta a fi un an dificil. Thomas Enders, directorul executiv al Airbus, a estimat ca nivelul comenzilor a scazut in 2008 cu pana la 60%.

Aceasta este pentru prima data cand guvernul francez a utilizat pachetul de ajutor SFEF intocmit in noiembrie pentru sistemul bancar, pentru sustinerea directa a altor industrii.

SFEF a oferit anul trecut 1 miliard euro pentru diviziile financiare ale Renault and Peugeot Citroen, producatori auto ce se confrunta cu o scadere dramatica a cererii la nivel mondial, insa aceste divizii financiare sunt, strict vorbind, banci, si sunt reglementate ca atare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri