Sanofi-Aventis, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume a primit ieri din partea Comisiei Europene (CE) autorizarea antitrust pentru propunerea de achizitie a Zentiva.
“Consiliul de Administratie al Zentiva saluta aceasta decizie, care va permite continuarea ofertei de 1.150 coroane cehesti (0,40 euro) pe actiune in numerar inaintata de Sanofi-Aventis Europe”, se arata in comunicatul remis Bursei de Valori Bucuresti.

Sanofi-Aventis a convenit sa renunte la produse din ambele grupuri, intr-un numar limitat de piete din Europa Centrala si de Est pentru a putea primi autorizatie antitrust din partea Comisiei Europene. Produsele respective au generat in 2007 vanzari anuale cumulate de aproximativ 18 milioane de euro, ceea ce reprezinta mai putin de 3% din vanzarile consolidate ale Zentiva pentru acel an.

Consiliului Zentiva crede in continuare ca oferta imbunatatita este in interesul companiei si le recomanda actionarilor sa o accepte in cadrul Adunarii Generale Extraordinare care va avea loc pe 9 februarie. Data de expirare a noi oferte este de 20 februarie anul curent.

Zentiva este cotata la Bursele de Valori din Praga, Londra. Compania este prezenta si pe piata de capital din Romania prin preluarea Sicomed in iulie 2005.

Zentiva a primit din partea analistilor Erste Group recomandarea “Hold” pe fondul turbulentelor actuale de pe piata bursiera si de scaderea titlurilor din ultima perioada.

In primele noua luni ale anului 2008, Zentiva a obtinut 12 autorizatii noi de punere pe piata, dintre care 10 au fost deja lansate pe piata. “Din pacate, majoritatea acestor noi produse au fost puse pe piata abia in a doua jumatate a lui 2008, ceea ce ne-a incetinit putin ritmul de crestere”, declara, in cursul anului trecut pentru Wall Street, Dragos Damian (foto), directorul general al Zentiva SA.

Pentru 2009 compania ceha isi propune sa tina pasul cu piata locala. “Specialistii din piata sustin ca in 2009 piata farma din Romania va creste cu 10%, iar noi ne propunem sa crestem in acelasi ritm cu piata”, preconizeaza Damian.

La nivel de grup, Zentiva si-a crescut vanzarile la 9 luni cu 17,7% in CZK, ajungand pana la 13,1 mld. coroane cehesti, pe fondul evolutiilor favorabile din Turcia, Rusia, Ucraina si Romania.

Indicatorul EBIT a inregistrat o evolutie de 61,7%, ajungand pana la 2,36 mld. CZK.
Grupul Zentiva are peste 6.000 de angajati si detine unitati de productie in Cehia, Slovacia, Romania si Turcia.

Actionarii majoritari ai Zentiva sunt Sanofi-Aventis Group (24,9%), Generali PPF N.V. si Generali PPF Holding B.V. (24,3%), Belviport Trading Ltd (10,1%) si Fervent Holdings Limited (7,6%).

Managementul si salariatii Zentiva detin impreuna 5,9% din actiunile societatii. Alti investitori institutionali si particulari detin 27,2% din actiunile companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri