Bancile din zona euro au inasprit din nou la finalul lui 2008 conditiile de creditare si vor lua, cel mai probabil, masuri similare anul acesta, dar intr-un ritm mai lent, a anuntat Banca Centrala Europeana (BCE), informeaza agentia Reuters, citata de NewsIn.
In ultimul sau sondaj privind conditiile de creditare, BCE a anuntat ca perspectiva economica sumbra este pricipalul motiv pentru inasprirea conditiilor de creditare, atat pentru gospodarii cat si pentru firme, in al patrulea trimestru din 2008, cand analistii estimeaza ca economia s-a contractat puternic.

Bancile au ridicat standardele privind accesul companiilor si persoanelor fizice la credite pentru sase trimestre consecutiv, in contextul in care criza de pe piata financiara a dus la o reticenta a institutiilor in fata riscului.

Cererea pentru imprumuturi nete a scazut in zona euro la sfarsitul lui 2008, in contextul in care companiile cer mai putine credite pentru investitii fixe, fuziuni si achizitii si restructurari de corporatii.

Dar analistii au aratat ca inasprirea conditiilor de creditare, ce au afectat cheltuielile corporatiilor si gospodariilor, ar putea incepe sa se stabilizeze.

Sondajul care a cuprins 112 banci a aratat ca, desi acestea asteapta ca standardele pentru creditare sa se inaspreasca in primul trimestru din 2009, acest lucru s-ar intampla cu un ritm mai incet decat cel atins la sfarsitul lui 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri