Producatorii francezi de materiale de constructii Lafarge si Saint-Gobain vor vinde actiuni in valoare de 1,5 miliarde euro fiecare, apeland la investitori pentru ajutor in depasirea efectelor crizei financiare mondiale, relateaza Bloomberg, citata de NewsIn.
Lafarge SA, cel mai mare producator de ciment din lume, vrea sa vanda actiuni in valoare de 1,5 miliarde euro, pentru a-si sustine finantele, dupa declinul inregistrat de castiguri in al patrulea trimestru.
Initiativele de reducere a costurilor vor fi extinse, cu scopul de a economisi 200 milioane euro in 2009, iar bugetul de investitii va fi redus cu aceeasi suma, la 1,8 miliarde euro, a anuntat compania intr-un comunicat.

Directorul executiv Bruno Lafont a redus planurile de extindere si vrea sa vanda active in valoare de 1 miliard euro, pentru a redresa bilantul contabil al grupului. Compania franceza este producatorul european de ciment cu cele mai mari datorii, dupa ce a cheltuit 15 miliarde euro in 2007, pentru preluarea Orascom, cel mai mare furnizor din Orientul Mijlociu.

Cererea mondiala de materiale de constructii a scazut simtitor, in contextul in care recesiunea s-a extins din Statele Unite in Europa si in alte zone.

Titlurile producatorului de ciment s-au depreciat cu 15% in acest an, reducand capitalizarea la 7,2 miliarde euro. Actionarii vor primi dividende in valoare de 2 euro, compania platind 25% din castiguri.
Lafont spera sa economiseasca 400 milioane euro in urmatorii trei ani, ca parte a unui pachet de masuri de 4,5 miliarde euro, de redresare a bilantului contabil.

Profitul din al patrulea trimestru a scazut la 40 milioane euro, fata de 375 milioane euro in aceeasi perioada a anului anterior. Vanzarile au crescut cu 7%, la 4,65 miliarde euro.

Lafarge este prezenta pe piata romaneasca, unde detine trei centre de productie in Medgidia (Constanta), Hoghiz (Brasov) si Targu Jiu (Gorj).

De asemenea, Saint-Gobain SA, cel mai mare furnizor de materiale de constructii din Europa, vrea sa vanda actiuni noi in valoare de 1,5 miliarde euro, pentru a sustine capitalul afectat de incetinirea sectorului de constructii si de o amenda antitrust.

Investitorilor le vor fi oferite doua actiuni noi pentru fiecare sapte actiuni deja detinute, pentru 14 euro/actiune, a anuntat grupul. Pretul noilor actiuni este cu 50% mai mic decat cotatia de 27,99 euro/actiune de la inchiderea sedintei de joi.

Compania Saint-Gobain, prezenta si in Romania, a primit in noiembrie o amenda record de 896 milioane euro din parte Uniunii Europene, pentru ca a manipulat preturile geamurilor auto. Compania a anuntat ca a disponibilizat 8.000 de persoane anul trecut, de doua ori peste nivelul estimat, si ca va accelera reducerile de costuri.

Profitul net a scazut in 2008 cu 7,3%, la 1,38 miliarde euro, iar datoriile s-au majorat cu 18%, la 11,7 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri