Cererea de locuinte ar putea sa se diminueze in SUA daca populatia va realiza ca pretul nu reflecta valoarea reala a imobilelor. O reducere a cererii pe piata imobiliara conduce la diminuarea preturilor acestor proprietati. Scaderea cererii de bunuri imobiliare ar putea avea insa efecte pozitive asupra economiei americane intrucat ar creste economiile populatiei, ar scadea importurile si s-ar imbunatati deficitul de cont curent, problema grava a economiei americane. Valoarea activelor imobiliare a crescut cu 50% in ultimii 5 ani, datorita dobanzilor scazute.
Preturile de pe piata imobiliara americana ar putea sa scada, deoarece valul masiv de cereri se va diminua, a afirmat Alan Greenspan, presedintele agentiei Federal Reserve (Fed), banca centrala a SUA, citat de Reuters. "Avantul de pe piata imobiliara va cunoaste o descrestere inevitabila", a afirmat presedintele Fed.

El a tinut sa-i convinga pe investitori sa nu ridice si mai mult pretul locuintelor. Acestea reprezinta un bun "structural si permanent", iar volumul de achizitionare ar putea scadea daca cumparatorii devin mai precauti in raport cu preturile mai mari.

Analistii considera ca avertismentele lui Greenspan sunt binevenite si de actualitate. Acestia nu cred insa ca este vorba despre un colaps iminent al preturilor de pe piata imobiliara, ci doar o apreciere a faptului ca preturile mari ale locuintelor nu vor rezista la nesfarsit.

"As spune ca este o estimare foarte clara referitor la ceea ce se va petrece nu peste un an, ci peste doi sau trei ani", crede David Hale, presedinte la Hale Advisors, firma de consultanta financiara. La nivel national, preturile locuintelor sunt cu peste 50% mai mari fata de acum 5 ani. Aceasta crestere este intretinuta de ratele la dobanzile pe termen lung care s-au mentinut la un nivel minim. Dobanzile mici au accelerat nivelul imprumuturilor pentru locuinte, crescand astfel si cererea pentru acestea. Dobanzile fiind scazute, populatia este dispusa sa imprumute mai multi bani din banci si sa plateasca mai multi bani pe locuinte. Acest fapt a dus la cresterea preturilor de pe piata imobiliara, ceea ce s-a intamplat si in Romania.

Dar acest lucru ar putea sa intre acum in faza de recul, daca cumparatorii vor deveni mai atenti si vor observa ca aceste preturi sunt excesiv de mari. Pe aceste consideratii isi sprijina Greenspan analiza.

Desi ar micsora consumul, diminuarea cererii de locuinte ar putea contribui la echilibrarea economiei. O limitare a cererii de locuinte inseamna o crestere semnificativa a economiilor populatiei, un declin al importurilor si o imbunatire corespunzatoare a deficitului de cont curent actual, considera seful Fed. Deficitul cu care se confrunta SUA ingrijoreaza autoritatile federale, dar Greenspan pare sa fi gasit metode de solutionare a acestor probleme. El a reafirmat obiectivul capital al institutiei sale: crestere economica sustenabila bazata pe stabilitatea preturilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri