Uniunea Europeana (UE) nu discuta deocamdata despre o majorare a fondului de sprijin de urgenta pentru statele membre din afara zonei euro, care se confrunta cu probleme ale balantei de plati, a anuntat Comisia Europeana (CE), titreaza Reuters.
"Nu exista niciun fel de discutii din cate stiu eu", a declarat purtatoarea de cuvant a CE, Amelia Torres, la o conferinta de presa, potrivit NewsIn.

Fondul a fost majorat la 25 miliarde euro (31,69 miliarde dolari), de la 12 miliarde euro anul trecut, in contextul in care criza globala a creditelor a afectat foarte dur mai ales o serie de tari din Europa de Est, determinand vanzari masive ale monedelor nationale si ale actiunilor.

Ungaria si Letonia au primit ajutoare din cadrul acestui fond. Torres a spus ca UE si oficialii romani au indicat deja ca Romania ar putea dori sa acceseze fondul, desi nu a fost facuta nicio cerere oficiala in acest sens.

Comisia a salutat, de asemenea, miscarile concertate ale institutiilor de creditare ale Uniunii Europene si ale Bancii Mondiale pentru spijinul bancilor europene.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Mondiala (BM) au anuntat vineri un plan comun de sprijinire a economiilor din Europa emergenta, de 24,5 miliarde euro.

BEI a anuntat tot vineri ca ar putea acorda imprumuturi de 8,5 miliarde euro pentru Europa de Est pana la sfarsitul lunii aprilie, in ceea ce ar putea fi primul pas al unei abordari generale a problemelor din regiune de catre Uniunea Europana.

Insa presedintele BEI, Philippe Maystadt, a spus ca masura este mai mult decat o injectie de capital de urgenta, imprumuturile facand parte din afacerile din ce in ce mai numeroase incheiate cu tarile din regiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri