Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England (BoE), a coborat dobanda cheie la cel mai mic nivel inregistrat vreodata, de 0,5%, si a anuntat ca va incepe sa cumpere active de 75 miliarde lire sterline (105 miliarde dolari), tiparind bani ca sa combata recesiunea, potrivit Bloomberg.
Consiliul guvernatorilor, condus de seful bancii centrale a Marii Britanii, Mervyn King, a taiat dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, la 0,5%, nivel minim de la infiintarea in 1694 a Bank of England. Decizia a fost in conformitate cu estimarile mediene ale celor 60 de analisti ce au luat parte la un sondaj al Bloomberg News.

Bank of England vrea sa injecteze bani proaspat tipariti in economie si sa tempereze o recesiune ce se adanceste, pe masura ce dobanda cheie se apropie de zero. Premierul britanic Gordon Brown a declarat miercuri ca tarile lumii ar trebui sa urmeze modelul Statelor Unite si al Marii Britanii, prin reducerea costurilor imprumuturilor si extinderea, in schimb, a costurilor destinate combaterii recesiunii, potrivit NewsIn.

"Intram intr-o lume noua in Marea Britanie prin aceasta decizie de politica monetara", a declarat, pentru Bloomberg, Charles Goodhart, fost membru al comitetului de politica monetara al Bank of England.

In cadrul unui comunicat publicat de Bank of England, institutia a anuntat ca achizitia de active ar putea dura pana la trei luni.
Bank of England a coborat dobanda cheie cu 4,5 puncte procentuale din octombrie. Banca centrala americana, Federal Reserve (Fed), are o dobanda cheie fluctuanta intre 0% si 0,25%, iar analistii estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va cobori dobanda cheie la 1,5%, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat pe un esantion de 55 de economisti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri