Germania considera ca Statele Unite au o parte de vina pentru cresterea pretului petrolului, deoarece nu si-au extins capacitatea de rafinare, in conditiile in care, zilele trecute, uraganul Katrina a distrus rafinarii si a fortat oprirea productiei.

Ministrul german al Economiei, Wolfgang Clement, a declarat, ieri, ca pagubele suferite de americani in sectorul rafinare vor determina, probabil, industria Statelor Unite sa cumpere mai mult petrol din Europa, ceea ce ar putea duce la o noua crestere a pretului titeiului.

In acest sens, trebuie sa spun ca Statele Unite au o capacitate de rafinare insuficienta pentru o perioada lunga de timp, fapt ce ar putea conduce la o situatie critica, a spus Clement. Este o problema a Statelor Unite, o problema de politica americana. Are legatura cu planificarea americana privind investitiile in acest sector, considerandu-se ca pretul petrolului nu este inca suficient de mare. Sper ca guvernul american va reactiona la aceasta situatie, a afirmat Clement. Din aceasta perspectiva, ministrul german al Economiei a mai spus ca structura americana, si nu firmele petroliere, trebuie invinuita pentru cresterea pretului titeiului. El a blamat, de asemenea, fondurile de risc, opinand ca, probabil, acestea ajuta la cresterea pretului prin miscari speculative. Clement a estimat ca din pretul petrolului, 18 dolari pe baril in plus au rezultat in urma unor astfel de tranzactii.

Comentariile lui Clement vin dupa avertizarile facute, zilele acestea, de catre inalti oficiali francezi privind impactul pretului ridicat al petrolului asupra economiei. Ministrul francez de Finante, Thierry Breton, a spus, ieri, ca pretul mare al titeiului constituie un risc pentru finantele publice din zona euro, a doua zona mare economica din lume.

Ingrijorarea este mare cu atat mai mult cu cat pretul titeiului pe pietele internationale a depasit, din nou, 70 de dolari barilul. Ministrul german al Economiei a mai declarat, recent, ca pretul ridicat al petrolului creeaza o situatie de risc pentru cresterea economica a Germaniei, fiind afectate exporturile. Germania trebuie sa-si intareasca, acum, relatiile cu Rusia, tara cu cele mai mari rezerve de titei, pentru a atenua impactul costurilor mai ridicate. Economia mondiala este puternica, dar ar putea fi si mai puternica, daca nu ar fi crescut pretul petrolului, a spus Clement.

Germania este una dintre cele mai mari consumatoare de energie, care si-a limitat resursele naturale si importul de petrol. Cancelarul german, Gerhard Schroeder, a avertizat, la randul sau, in urma cu doua saptamani, asupra efectelor nefavorabile ale cresterii pretului petrolului pentru consumatori. El urmeaza sa semneze o intelegere, mult asteptata, legata de folosirea unei conducte petroliere in Marea Baltica, prilej cu care se va intalni, pe 8 septembrie 2005, la Berlin, si cu presedintele rus Vladimir Putin. Pretul ridicat al titeiului si rata mare a somajului sunt cele mai mari probleme ale Germaniei in prezent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri