Noul diferend privind gazul dintre Moscova si Kiev, dupa ce Ucraina a semnat luni un acord cu UE, aminteste de situatia din luna ianuarie, cand o disputa intre cele doua tari a dus la suspendarea livrarilor de gaz catre Europa timp de aproape doua saptamani, relateaza NewsIn.
Ucraina a prezentat luni la o conferinta de la Bruxelles un plan de investitii in valoare de miliarde de euro, pentru a spori capacitatea gazoductelor sale de la 140 de miliarde metri cubi pe an cu inca 60 de miliarde. Ucraina a cerut ajutorul investitorilor europeni pentru punerea in aplicare a acestui proiect, estimat la 5,5 miliarde de euro. Potrivit unor studii ale CE, Kievul are nevoie de 2,5 miliarde de euro pentru a-si renova infrastructurile.

Ucraina, Comisia Europeana, Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Mondiala au semnat luni o declaratie de cooperare, destinata sa incurajeze investitiile si sa previna repetarea unei crize a gazului precum cea de iarna aceasta, provocata de un diferend comercial dintre Kiev si Moscova. Declaratia comuna arata ca Ucraina va lua masuri pentru a garanta ca operatorul de tranzit devine o entitate comerciala independenta, care poate stabili tarife corecte si transparente pentru serviciile de transport de gaz. De asemenea, Ucraina va inchiria imensele depozite de gaz pe care le are unor terte parti.

In replica, presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat marti ca tara sa va amana o intalnire ce urma sa aiba loc saptamana viitoare, la nivel guvernamental, cu Ucraina, transmite AFP.

"Continutul acestei declaratii genereaza multe semne de intrebare, in cel mai bun caz", a declarat Medvedev in cursul unei reuniuni a Consiliului de securitate rus, la Kremlin. "Amanam aceste consultari pana cand vom clarifica problema", a adaugat seful statului rus in cursul acestei reuniuni, la care a participat si premierul Vladimir Putin.

Cele doua parti urmau sa poarte negocieri interguvernamentale la inceputul lunii aprilie, la Moscova, a precizat el.

"Este clar ca gazul nu poate veni decat din Rusia, dar nimeni cu a discutat acest lucru cu noi", a spus si Putin. El amenintase luni ca Moscova isi va revizui relatiile cu UE, daca interesele sale in domeniul energetic nu sunt luate in calcul. "Mi se pare ca acest document (...) este cel putin nechibzuit si neprofesionist", a declarat el, referindu-se la textul semnat luni si apreciind drept absurda absenta Rusiei de la reuniunea de la Bruxelles. Potrivit UNIAN, citat de RADOR, o delegatie rusa a fost prezenta la conferinta, dar s-a retras dupa anuntarea ceremoniei de semnare a declaratiei comune.

Si Ministerul rus de Externe a criticat intr-un comunicat acordul dintre Ucraina si UE privind gazul si a avertizat ca aceasta ar putea duce la o crestere a pretului gazului, inclusiv pentru europeni, relateaza AFP. "O serie de dispozitii din aceasta declaratie comuna (...) sunt in contradictie cu acordurile pe termen lung (ruso-ucrainene - n.red.) si pot antrena o scumpire a gazului pentru consumatorii ucraineni si pentru cei europeni", a subliniat diplomatia rusa.

"Orice actiune fara acordul partii ruse privind modernizarea (sistemului ucrainean de gazoducte - n.red.) va antrena riscuri tehnologice si posibile probleme in ceea ce priveste livrarea de gaz natural catre Ucraina si Europa", potrivit comunicatului.

In replica, premierul Iulia Timosenko a declarat ca planul de modernizare a sistemului de tranzit al gazului, vital pentru alimentarea Europei, nu este indreptat impotriva Rusiei si a invitat Moscova sa participe, potrivit Reuters. "Nici Rusia, nici Europa nu au pierdut ieri. Ucraina pur si simplu si-a aparat interesele nationale", a spus Timosenko, intr-o conferinta de presa. "Rusia poate participa, de asemenea, la proiectele de investitii, la reconstructie si la modernizare", a adaugat ea.

O sursa ucraineana sub acoperirea anonimatului a avertizat ca negocierile dintre Gazprom si compania ucraineana de gaz Naftogaz ar putea fi complicate de reactia Rusiei la planul de modernizare ucrainean. "Toate acestea ar putea complica semnificativ discutiile dintre Naftogaz si Gazprom", potrivit sursei.

Cele doua companii discuta despre pretul pe care Naftogaz va trebui sa il plateasca pentru gazul rusesc in al doilea trimestru al anului 2009.
Diferendul realimenteaza temerile privind o repetare a scenariului din luna ianuarie. O mare parte din Europa a fost privata de gaz rusesc in ianuarie, din cauza unui conflict ruso-ucrainean. Circa 80% din gazul rusesc consumat in Europa tranziteaza teritoriul ucrainean.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri