Autoritatea de supraveghere a pietelor financiare din Ungaria, PSZAF, va analiza vanzarea de catre grupul austriac OMV a participatiei detinute in cadrul companiei ungare MOL, catre firma ruseasca Surgutneftegaz, relateaza Reuters.
PSZAF a demarat ancheta la cererea MOL, a declarat Istvan Binder, purtator de cuvant PSZAF. Binder a spus ca autoritatea va incerca sa afle daca afacerea a incalcat legislatia pietei de capital din Ungaria. Acesta a refuzat sa estimeze cand se va incheia investigatia, informeaza NewsIn.

Compania petroliera Surgutneftegaz a declarat ca va cumpara 21% din MOL, de la OMV, pentru 1,4 miliarde euro, aproape dublu fata de pretul de tranzactionare a actiunilor MOL pe bursa din Budapesta de vinerea trecuta.

Presedintele MOL, Zsolt Hernadi, a spus ca Surgutneftegaz ar putea prelua controlul grupului MOL numai in mod teoretic, din cauza ca limita de 10% din drepturile de vot, inscrisa in Articolele de Asociere, ar reprezenta un obstacol.

Hernadi a declarat in fata Comitetului pentru Afaceri Externe ca MOL nu are nicio legatura cu grupul rus si a catalogat mai multe aspecte ale unui presupus acord drept “ciudate”. Unul dintre acestea ar fi faptul ca tranzactia nu a fost precedata de discutii diplomatice intre Rusia si Ungaria, necesare in cadrul unui acord de asemenea proportii.

“Nu putem considera Surgutneftgaz un investitor strategic”, a declarat Hernadi miercuri, adaugand ca aceasta ar fi o “achizitie ce nu a fost ceruta” din partea companiei.

In Ungaria, atat guvernul, cat si opozitia au anuntat ca sustin independenta MOL si au promis ca vor face tot ce pot pentru a impiedica o preluare a grupului de catre Surgutneftegaz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri