Ucraina se va confrunta in acest an cu o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 9%, dupa o crestere economica de 2,1% in 2008, potrivit previziunilor realizate de Banca Mondiala pentru fostul stat comunist, relateaza AFP.
"Prevedem ca PIB-ul Ucrainei va scadea cu 9% in 2009, insa exista si riscul unei deteriorari ulterioare a acestor previziuni", in cazul in care situatia economica mondiala continua sa se agraveze si in cazul in care "autoritatile ucrainene amana aplicarea principalelor masuri anticriza", a declarat Rouslan Piontkivski, economist al Bancii Mondiale in Ucraina, potrivit NewsIn.

"Estimam ca va avea loc o revenire lenta a cresterii, la 1% in 2010, urmata de o accelerare medie anuala de 4-5% incepand cu 2012", a mai spus Piontkivski in cadrul unei conferinte de presa.

Cresterea economica a Ucrainei a fost de circa 7% pe an, incepand din 2000, si a incetinit anul trecut la 2,1%.

Pentru 2009, guvernul prevede oficial o crestere a PIB-ului cu 0,4%, in timp ce expertii independenti estimau in februarie o comprimare de cel putin 5%.

In contextul crizei economice globale, Ucraina a solicitat in martie un nou imprumut de un miliard dolari de la Banca Mondiala, pentru sustinerea programului de dezvoltare, conform cotidianul Pravda.

Vicepremierul ucrainean Grigori Nemirea a spus anterior ca s-a analizat posibilitatea majorarii creditului pentru dezvoltare si acordarea lui in prima jumatate a acestui an, in loc de a doua jumatate a anului.

Acesta a mentionat ca, anterior, pentru acest program, erau alocate 500 milioane dolari, in a doua jumatatea a anului. Nemirea a amintit ca prima transa, de 500 de milioane de dolari, a fost primita de Ucraina de la Banca Mondiala in luna decembrie 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri