Circa 30.000 de moldoveni au protestat ieri impotriva rezultatelor alegerilor parlamentare de duminca din care invingator a iesit tot Partidul Comunist, aflat la putere de 8 ani.
Mii de protestari anticomunisti au preluat astfel controlul asupra Presedintiei si Parlamentului. Politia s-a retras din ambele cladiri, iar parti ale acestora au fost incendiate si devastate. Manifestantii au scris sloganuri anticomuniste pe pereti si au arborat drapele romanesc si al UE pe sediul Presedintiei.

"Oamenii care protesteaza cer anularea alegerilor si un nou tur de alegeri, deoarece cele de pe 5 aprilie au fost fraudate si acest lucru se poate verifica", a declarat pentru 9AM, Oleg Brega, ziarist al publicatiei Jurnal de Chisinau, fondator al Organizatiei Nonguvernamentale din Republica Moldova Hyde Park si administrator al portalui web de libera exprimare www.curaj.net.

Potrivit lui Oleg Brega, Romania poate sa ajute la imbunatatirea situatiei din Republica Moldova prin condamnarea lipsei de transparenta, prin deblocarea granitelor, prin oferirea in conditii mai usoare a cetateniei romane. "Exista prea multe bariere in obtinerea cetateniei romane. Romania, de teama coruptilor, nu actioneaza in vederea comunicarii situatiei din Moldova", a explicat Brega, care a adaugat ca totul este controlat in tara lui.

Oleg sustine ca Uniunea Europeana ar fi trebuit sa fie mai categorica la alegeri si sa trimita observatori mai responsabili, nu misiuni care nu au monitorizat alegerile cum trebuie.

"Alegerile au fost fraudate. O gramada de persoane decedate au fost incluse pe listele de vot. Au existat copii de 12 ani care au votat, cat si oameni care au votat de doua ori flosindu-se de buletine expirate si acte militare", a precizat Irina Chirica, voluntar al Asociatiei Hyde Park.

VIDEO: Proteste in strada la Chisinau

"In piata sunt foarte multi tineri, dar si oameni in varsta, pentru ca lumea nu este inconstienta, iar Partidul Comunist ar fi obtinut cel mult 30% la alegeri daca acestea s-au desfasurat corect", a explicat Irina, care a subliniat faptul ca un observator international care sta 30 de minute intr-o sectie de vot nu poate sa surprinda toate neregularitatile.

Ministerul de Externe de la Bucuresti si-a exprimat ingrijorarea fata de informatiile despre actele de violenta din Republica Moldova, inclusiv despre obstructionarea accesului unor cetateni romani in R. Moldova, si a avertizat ca va respinge orice atitudine provocatoare la adresa Romaniei.

"Ministerul Afacerilor Externe urmareste cu atentie si cu preocupare situatia din Republica Moldova, in urma evolutiilor inregistrate in cursul zilei de astazi (marti, n.r.)", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Ministerul si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu informatiile vehiculate inclusiv de presa referitoare "la producerea de acte de violenta, lipsa de acces a publicului la informatii prin canalele media, obstructionarea accesului cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in Republica Moldova, precum si la alte evolutii".

Totodata se arata ca un punct de vedere oficial al ministerului asupra situatiei din Republica Moldova va fi exprimat dupa ce va face o analiza completa a acestor evolutii.

"MAE va respinge orice atitudine provocatoare la adresa Romaniei exprimata in acest context", conchide comunicatul, facand referire la faptul ca in perioada de dinaintea alegerilor autoritatile de la Chisinau au transmis semnale prin care sugerau ca Romania si cetatenii romani sa nu se implice in chestiunile interne ale Republicii Moldova si sa nu intreprinda actiuni destabilizatoare.

Circa 30.000 de persoane s-au strans marti dimineata in centrul Chisinaului pentru a cere repetarea alegerilor, considerand ca acestea au fost fraudate de comunistii aflati la putere. Actiunile au degenerat insa in ciocniri, soldate cu raniti, iar liderii opozitiei si-au chemat din nou simpatizantii in Piata Marii Adunari Nationale si le-au spus ca violentele sunt provocari puse la cale de regimul presedintelui Vladimir Voronin, al carui mandat expira marti, 7 aprilie.

Serviciul de Paza si Protectie, care asigura securitatea Presedintiei, a ajuns marti la un armistitiu cu protestatarii carora le-a propus sa plece din fata cladirii, promitandu-le in schimb ca nu vor folosi tunurile cu apa. O buna parte dintre manifestanti au dat curs apelului si au plecat spre Piata Marii Adunari Nationale, unde liderii opozitiei le dadusera intalnire pentru ora 14.00.

Sediul Presedintiei moldovene a fost incendiat marti, iar fortele de ordine au folosit tunurile cu apa pentru a stinge flacarile.
Reprezentantii Directiei Politiei de Frontiera Iasi au confirmat pentru NewsIn ca nu a mai existat un flux de calatori care sa vina din Republica Moldova intre orele 13.00 - 15.30 si au precizat ca autoritatile vamale din Republica Moldova nu au informat autoritatile romane privind o eventuala defectiune a softului din vama.

Potrivit autoritatilor de la vama Albita, din judetul Vaslui, in jurul orelor 14.30, vamesii moldoveni de la vama Leuseni au intors din drum opt masini, toate inmatriculate in Romania, circa 20 de cetateni romani nefiind lasati sa intre in Republica Moldova.

Voronin acuza opozitia


Presedintele moldovean a renuntat la adresarea televizata anuntata pentru ieri seara, insa prezentatorul programului de stiri de la postul public de televiziune Moldova 1 a citit o declaratie scrisa in limba rusa a presedintelui Voronin, in care acesta a acuzat opozitia pentru violente.

"Instrumentele politice in conditiile puciului nu mai sunt acceptabile. Puterea de la Chisinau se plaseaza din acest moment pe pozitia clara de aparare a tarii de vandali, de aparare a alegerii democratice a poporului", se spune in declaratia presedintelui Vladimir Voronin citata de NewsIn.

Seful statului, al carui mandat expira marti, a criticat liderii celor trei partide de opozitie care au depasit pragul electoral de 6% la alegerile parlamentare de duminica – Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra – si i-a acuzat de organizarea actiunilor violente din cursul zilei si a devastarii cladirilor Parlamentului si a Presedintiei.

"In aceasta zi a Bunei Vestiri am planificat sa fac o cu totul alta adresare catre popor. Dar in ultimile 24 de ore situatia in Republica Moldova s-a schimbat cardinal. Dupa anuntarea rezultatelor preliminare pentru alegerile parlamentare si dupa recunoasterea rezultatelor acestor alegeri din partea OSCE, a Consiliului Europei, a observatorilor din partea Parlamentului European, liderii partidelor care au pierdut alegerile au mers pe calea preluarii cu forta a puterii", se spune in adresarea lui Voronin.

Potrivit presedintelui, incapacitatea de a pierde intr-o competitie corecta si democratica, dispretul total fata de lege, fata de vointa poporului deschis exprimata si a standardelor si valorilor europene au impins liderii opozitiei pe calea celei mai mari crime la adresa poporului.

"Din aceasta dimineata Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Serafim Ureachean s-au plasat de facto in fruntea unui centru de comanda care a inceput sa puna in aplicare o lovitura de stat anticonstitutionala in Republica Moldova. Tot ce au facut acestia in ultimile 24 de ore – acapararea cladirii Administratiei Prezidentiale, asaltul asupra Parlamentului, profanarea drapelului moldovenesc - nu poate fi calificat altfel decat puci", a fost mesajul transmis de Voronin poporului.

"Organizatorii acestui puci se acopera cu studenti, liceeni si elevi, pe care i-au scos in piata in calitate de scut viu. Scopul pucistilor este distrugerea statului moldovenesc si lichidarea democratiei in stat", a declarat Voronin.

"Stimati concetateni, guvernarea Republicii Moldova nu va permite nimanui in continuare sa ignore legea. Nu va permite unui grup de fascisti imbatati de rautate sa calce cu cizmele in noroi democratia noastra. Fac apel catre tot poporul, catre parinti si liceeni, inclusiv catre cei care s-au lasat implicati in actiunile aventuroase ale pucistilor. Instrumentele politice in conditiile puciului nu mai sunt acceptabile. Puterea de la Chisinau se plaseaza din acest moment pe pozitia clara de aparare a tarii de vandali, de aparare a alegerii democratice a poporului", promite Voronin.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri