Economia tarilor emergente din Europa se va contracta cu 3% in 2009, dupa ce a inregistrat o crestere de 4% anul precedent, sustine agentia de rating Fitch in cel mai recent raport asupra sistemului bancar din regiune.
"Fich estimeaza ca produsul intern brut se va contracta cu 3% in 2009, in comparatie cu o crestere de 4% anul trecut. Exista, insa o mare diferenta, ca vulnerabilitate, intre statele din Europa de Est/Comunitatea Statelor Independente. Tari precum Letonia, Kazakhstan si Ucraina sunt printre cele mai vulnerabile in opinia agentiei. Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia si Turcia sunt printre cele mai putin vulnerabile", se arata in raportul agentiei de rating, citat de NewsIn.

In acest sens, Fitch a efectuat patru tipuri de scenarii de stres ca sa estimeze capacitatea bancilor din Europa de Vest de a absorbi pierderile pe creditele in regiune, fiind luate in calcul numai bancile cu mai mult de 5% din expunerea totala pe Europa de Est.

In urma analizei, a rezultat ca sistemul bancar italian este printre cele mai expuse, un impact puternic resimtindu-se in cazul Unicredit.

"Cu toate acestea, nivelul capitalizarii Unicredit dupa injectiile din partea guvernului ar fi suficient ca sa absoarba pierderile", mentioneaza analistii Fitch.

Expunerea bancilor germane in regiune este la un nivel comparabil cu cea a bancilor italiene, cele mai expuse in cazul unei deteriorari a mediului economic din regiune fiind Commerzbank si BayernLB, arata analiza agentiei de rating. In ce priveste bancile de origine franzceza care opereaza in zona, ca Societe Generale, Credit Agricole sau BNP Paribas, Fitch considera ca sunt capabile sa absoarba potentialele socuri in toate scenariile de stres.

Bancile grecesti au o prezenta semnificativa in statele vecine, cu precadere in sud-estul Europei, mentioneaza raportul agentiei de rating.

"Fitch a luat deja masuri in cazul a 4 mari banci grecesti in luna martie, ce reflecta opinia agentiei, conform careia mediul operational, atat in Grecia, cat si in afara tarii, ramane plin de provocari si pune presiune din ce in ce mai ridicata asupra performantei financiare si a caliatii activelor", mai sustin analistii Fitch.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri