Banca centrala a Turciei a coborat joi dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale, pana la 9,75%, o masura mai agresiva decat estimau analistii si care aduce principalul sau instrument de politica monetara la un nivel cu o singura cifra pentru prima data in istorie.
Intr-un sondaj Reuters desfasurat in randul a 19 banci si companii de brokeraj, 16 dintre acestea estimau o coborare de 0,5 puncte procentuale, doua dintre ele o scadere de un punct, si numai una o coborare de 0,75 puncte procentuale, potrivit NewsIn.

Banca centrala a coborat dobanda pe care o plateste la depozite de la 10,5% la 9,75% si a redus dobanda la credite de la 13% la 12,25%. Institutia a mentionat ca se asteapta ca temperarea inflatiei sa se accelereze pe termen scurt, ca urmare a ieftinirii petrolului si materiilor prime.

"Banca centrala a hotarat o masura destul de agresiva, in comparatie cu asteptarile pietei, decizie sustinuta de semnalele negative cu privire la cresterea economica si la locurile de munca, ce se adauga la tendintele de incetinire rapida a inflatiei", a declarat Banu Kivci Tokali, economist in cadrul Finans Invest.

Turcia vrea un imprumut de la FMI


Lira turceasca s-a depreciat la 1,6080 lire/dolar dupa anuntarea masurii de politica monetara. Lira a incheiat sedinta interbancara la 1,6015 lire/dolari. Anuntul bancii centrale a fost facut dupa inchiderea bursei si a pietei de obligatiuni.

"Vor urma si alte coborari, insa vor trebui sa incetineasca ritmul, pentru ca am avut parte de reduceri atat de agresive in prima parte a anului", a apreciat Neil Shearing, economist in cadrul Capital Economics.

Guvernul turc a anuntat in aceasta saptamana ca se asteapta la o contractie economica de 3,6% in acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri