Noile imprumuturi nete ale Germaniei se vor ridica in 2009 la un nivel ce va depasi cu mult suma record de 50 miliarde euro, a spus ministrul german al finantelor Peer Steinbrueck.
"Vor depasi cu siguranta 50 de miliarde euro. Ne confruntam cu cel mai grav declin economic din istoria tarii,” a spus Steinbrueck.

Bugetul pe 2009 al Ministerului de Finante include iprumuturi noi de 36,8 miliarde euro. Oficialul a spus ca, daca economia nu ar fi fost lovita de criza, ar fi putut sa mentina un buget echilibrat in 2010 sau 2011, pentru prima oara din 1969. Steinbrueck a spus ca guvernul nu a avut alta optiune decat sa creasca noile imprumuturi, ca sa stimuleze economia, scrie NewsIn.

Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a anuntat recent ca economia tarii a intrat si mai puternic in recesiune in primul trimestru din 2009, alimentand temerile privind o scadere record a produsului intern brut (PIB) la inceputul anului.

In al patrulea trimestru din 2008, economia Germaniei s-a comprimat cu cea mai mare rata de la reunificarea din 1990, iar saptamana trecuta ministrul economiei a anuntat ca se asteapta ca PIB-ul din primul trimestru din 2009 sa scada si mai puternic.

"Tendinta de recesiune s-a intensificat in primul trimestru din 2009, dupa ce economia s-a comprimat cu 2,1% in al patrulea trimestru din 2008, la o rata ajustata sezonier", a anuntat banca in raportul din aprilie.

Oficiul pentru statistica va publica datele privind PIB-ul din primul trimestru in 15 mai. Bundesbank a mai anuntat ca datele preliminare pe primul trimestru arata o scadere a exporturilor, ce au un impact din ce in ce mai mare asupra indicilor economici nationali.

"Consumul privat a avut totusi un efect de stabilizare a economiei in primul trimestru. Masurile implementate in al doilea pachet de stimuli financiari aprobat de guvern, care incurajeaza cumpararea de noi vehicule, au jucat de asemenea un rol important", a mai anuntat banca.

Presedintele institutului german Ifo, Hans-Werner Sinn, a estimat in martie ca economia Germaniei se va comprima cu peste 4% in acest an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri