Guvernul japonez a coborat previziunile de crestere economica, estimand ca produsul intern brut (PIB) va scadea cu 3,3% anul viitor, iar un oficial al partidului de guvernamant a precizat ca vor fi necesari mai multi stimuli economici, relateaza Reuters.
Cabinetul a aprobat un pachet de stimuli record, in valoare de 15,4 miliarde yeni (159 miliarde dolari), finantat in mare parte prin emiterea de noi obligatiuni, jucatorii din piata avertizand ca scaderea veniturilor din taxe si majorarea cheltuielilor de stimuli vor duce la alte emisiuni de obligatiuni.

"Avem nevoie de masuri pentru a sustine economia pe termen lung", a declarat Hiroyuki Sonoda, din cadrul partidului democrat liberal, aflat la putere.

Guvernul vrea sa vanda obligatiuni suplimentare de 16.900 miliarde yeni, majorand valoarea totala a emisiunilor cu 13%, la 149 miliarde yeni, si ducand la extinderea programului de licitatii.

Majorarea face ca fondurile din vanzarea noilor obligatiuni sa fie aproape egale cu veniturile din taxe, in cadrul bugetului guvernamental de baza, potrivit cifrelor oficiale.

Oficialii guvernamentali au avertizat ca si noua estimare este supusa unor riscuri semnificative, intarind previziunile legate de un nou pachet de stimuli si de noi emisiuni de obligatiuni.

"Va fi un eveniment urmarit indeaproape spre sfarsitul anului. Desi in prezent nu este un factor major in piata, exista un usor sentiment de neliniste in legatura cu emisiunea suplientara de titluri de stat", a declarat Tatsuo Ichikawa, strateg in cadrul RBS Securities.

Criza financiara mondiala a redus cererea de autoturisme, tehnolosie si de alte produse de export japoneze, ducand tara in cea mai adanca recesiune de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Statisticile comerciale din martie arata ca exporturile s-ar putea stabiliza, insa la un nivel aproape de jumatatea celui inregistrat anul trecut, in contextul in care Fondul Monetar International (FMI) prevede ca economia mondiala va marca cea mai severa comprimare din ultimii 50 de ani.

Comprimarea este determinata de scaderea productiei si a exporturilor industriale. Guvernul japonez prevede acum ca productia industriala va scadea cu 23,4% in anul ce se va incheia in martie 2010, cu mult mai mult fata de scaderea de 4,8% indicata anterior.

Guvernul a anuntat ca exporturile ar putea sa scada cu 27,6%, comparativ cu estimarea anterioara, in care se miza pe o scadere de 3,2%.

Previziunea actuala ia in calcul pachetul record de stimuli prezentat in aceasta luna, prin care guvernul spera sa impulsioneze activitatea economica cu 1,9 puncte procentuale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri