Pretul petrolului s-a mentinut in prima parte a zilei de ieri deasupra nivelului de 63 de dolari pe baril, dupa ce in aceste zile au fost publicate primele date economice de dupa uraganul Katrina. Teama ca un pret ridicat al petrolului, combinat cu temperarea cresterii economice a SUA, va duce la scaderea cererii globale i-a facut pe speculatorii de pe piata sa incetineasca ritmul cumpararilor de titei.

Ca urmare a pierderilor cauzate de catastrofa naturala care a lovit America in urma cu doua saptamani, 5% din capacitatea de rafinare a SUA si aproape jumatate din capacitatea de productie din zona Golfului Mexic sunt acum indisponibile, iar o parte dintre ele vor ramane asa timp de cateva luni.

Petrolul tranzactionat la Bursa de Marfuri din New York (NYMEX) a crescut in prima parte a zilei de ieri cu 5 centi, pana la 63,39 dolari pe baril, dupa ce luni scazuse cu 74 de centi.

Preturile sunt in acest moment cu peste 7 dolari mai mici decat cele maximale, atinse imediat dupa Katrina. Pretul barilului de petrol Brent, de referinta pe piata de la Londra, a urcat cu 6 centi, pana la 61,86 dolari pe baril, dupa o scadere cu peste un dolar in sedinta de luni. Analistii se tem ca socul economic cauzat de preturile ridicate la petrol si de dezastrul in sine ar putea avea implicatii mai grave, afectand cresterea consumului de petrol, principalul element care a dus la dublarea pretului titeiului in ultimii doi ani.

Uraganul Katrina a reprezentat un soc psihologic. Consumatorii americani dau inapoi dupa ce pretul benzinei a urcat cu viteza unei rachete, a afirmat Tony Nunan, manager la Mitsubishi Corp. din Tokyo.

Temerile privind o criza in aprovizionarea cu benzina a economiei cu cel mai mare consum petrolier din lume au fost usurate de asemenea de importurile de urgenta si de scaderea cererii dupa incheierea verii, potrivit unui oficial care a dorit sa isi pastreze anonimatul, din cadrul Departamentului american al Energiei. China, care a luat prin surprindere lumea intreaga anul trecut prin importurile uriase de petrol, a scazut in august cumpararile de titei cu 6,1% fata de aceeasi luna a anului trecut. Importurile chineze au ajuns la 2,06 milioane de barili pe zi, cel mai mic nivel din ultimele opt luni. Rafinariile chineze au redus cumpararile de petrol dupa ce au avut pierderi importante la vanzarile interne.

Statul chinez a anuntat ca nu va cumpara petrol de pe piata internationala pentru a umple rezervele strategice ale tarii.

In acest moment, preturile petrolului la nivel international sunt la niveluri ridicate. In consecinta, am avea de infruntat riscuri mari daca am importa petrol, a declarat Zhang Goubao, director adjunct al Comisiei pentru Dezvoltare Nationala si Reforma.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri