Retailerii europeni de produse alimentare nu au reusit in mare masura sa implementeze reduceri de preturi, ceea ce a facut ca multi fermieri sa abandoneze agricultura din cauza veniturilor scazute, au declarat luni oficialii polonezi, relateaza Reuters.
Intr-o nota destinata intrunirii ministrilor agriculturii din Uniunea Europeana (UE), Polonia trage un semnal de alarma asupra discrepantei dintre preturile alimentelor la producator si cele destinate consumatorilor, dar si asupra lanturilor de supermarket care forteaza furnizorii sa reduca preturile, ceea ce duce la scaderea veniturilor fermierilor.

"Scaderea preturilor produselor din industria agriculturii, care nu este temperata de reducerea costurilor de productie, duce la deteriorarea situatiei financiare a fermierilor", arata documentul obtinut de agentia Reuters.

"Ar trebui subliniat ca, in ciuda scaderii preturilor in sectorul agricol, pretul platit de consumatori este inca ridicat sau a ramas la acelasi nivel. Multi fermieri au renuntat la productia agricola, pentru ca aceasta nu este suficient de profitabila", mai arata nota, anunta NewsIn.

Consumatorii, dar si producatorii si fermierii, au fost afectati sever de diferenta de preturi, in toate statele noi membre UE, unde cumpararea de alimente inseamna o portiune semnificativa a cheltuielilor totale ale persoanelor cu venituri reduse.

Polonezii, noteaza oficialii, cheltuie aproximativ 26% din venitul total al unei gospodarii pe alimente, aproape dublu fata de media din UE. Intr-un moment in care multe state au fost cuprinse de criza financiara, iar multe gospodarii au fost nevoite sa reduca cheltuielile, cresterile nejustificate ale produselor din reteaua de retail au afectat consumul de alimente, din puncte de vedere social.

Furnizorii de produse alimentare sunt supusi unor presiuni drastice de reducere a preturilor aplicate lanturilor de supermarket din cauza puterii acestora si luptelor pentru preturi duse intre retaileri, mai ales in primele 15 state din UE.

"Companiile mici care se lupta pentru supravietuire trebuie sa reduca drastic costurile. Acest lucru duce la eliminarea de pe piata a intreprinderilor mici si a producatorilor, pe termen mediu si lung, incalcand, astfel, legile competitiei", mai scrie nota.

Comisarul UE pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, si-a exprimat nemultumirea ca retailerii au implementat un pret foarte mare pentru alimente de baza precum lapte si paine, in timp ce preturile cerealelor si produselor lactate au fost ridicate in toata lumea, dar nu au revenit la un nivel normal cand pietele s-au normalizat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri