Statul grec va acorda bancilor inca sase luni pentru a accesa fondurile nefolosite din pachetul guvernamental de sustinere a sistemului bancar, a declarat un oficial al Ministerului de Finante.
Bancile grecesti mai au la dispozitie, pentru injectii de capital, pana la 1,2 miliarde euro din valoarea totala prevazuta pentru aceste infuzii, de 5 miliarde euro, informeaza Reuters, relateaza NewsIn.

"Guvernul va extinde cu sase luni termenul limita pentru banci ca sa absoarba restul de 1,2 miliarde euro", a spus oficialul, care a dorit sa ramana sub anonimat.

Initial, statul elen fixase data de 19 mai ca termen limita pentru folosirea fondurilor, care pot fi accesate prin vanzarea de actiuni preferentiale statului de catre banci.

"Bancile nu au cerut-o (prelungirea n.r.)", a spus oficialul elen. "Banii sunt aici pentru oricine vrea sa ii ia", a adaugat el.

Bancile grecesti platesc statului un dividend de 10% din valoarea actiunilor preferentiale. In schimbul acestor injectii, guvernul primeste reprezentare in consiliile de supraveghere ale bancilor si are drept de veto in legatura cu repartizarea profitului si cu compensatiile acordate conducerii.

Injectiile de capital fac parte dintr-un pachet mai larg de sprijin a bancilor grecesti, de 28 miliarde euro, realizat anul trecut de stat pentru a introduce lichiditate in economia Greciei, ce ar putea intra anul acesta pentru prima data in recesiune dupa 1993.

Insa bancile elene au folosit pana acum doar 12 miliarde euro din pachetul de sprijin, care include garantii de stat pentru imprumuturi de pana la 15 miliarde euro, obligatiuni guvernamentate speciale de pana la 8 miliarde euro si injectii de capital de pana la 5 miliarde euro.

Cele mai mari banci din Grecia - Nationat Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank - au accesat fonduri din acest pachet de sprijin.

Aceste banci nu au raportat pana in prezent vreun activ toxic, insa extinderea lor rapida in Balcani in ultimul deceniu si criza economica mondiala le-a lasat expuse la conditiile dificile din economiile tarile din sud-estul Europei.

Toate marile banci elene sunt prezente pe piata romaneasca, unde activeaza si o serie de jucatori mai mici din Grecia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri