O romanca se afla la bordul avionului Airbus A330 al companiei Air France care a disparut ieri dimineata deasupra oceanului Atlantic, intre Rio de Janeiro si Paris, probabil lovit de fulger, a confirmat Ministerul de Externe.
Ministerul mentine legatura cu autoritatile franceze si braziliene, a precizat biroul de presa.

Presedintele Nicolas Sarkozy, citat de AFP, a declarat ca nu exista "niciun element sigur in legatura cu ceea ce s-a intamplat" pentru a putea explica disparitia Airbusului, in timp ce secretarul de stat pentru transporturi, Dominique Bussereau, a cerut prudenta.

Anterior, directorul pentru comunicare al Air France, François Brousse, a declarat ca cea mai probabila ipoteza este ca aparatul a fost lovit de fulger. Acesta ar putea fi cel mai grav accident inregistrat de compania aeriana franceza si una dintre cele mai mari catastrofe aviatice din ultimii ani din intreaga lume, scrie NewsIn.

Airbusul A330, care a decolat duminica de la Rio, la ora locala 19.00 (1.00 ora Romaniei) urma sa aterizeze la Paris luni, la ora locala 11.10 (12-10 ora Romaniei), pe aeroportul Roissy, unde nu a mai ajuns. A disparut de pe ecranele de control in timp ce survola Atlanticul, cu 216 pasageri la bord, printre care o romanca, si 12 membri ai echipajului. In avion se mai aflau 80 de brazilieni, 73 de francezi, 18 germani, noua italieni, sase americani, cinci chinezi, patru unguri, doi spanioli, doi britanici, doi marocani, un angolez, un argentinian, un belgian, un islandez, un norvegian, un polonez, un rus, un slovac, un suedez, un turc, un filipinez si un elvetian, potrivit unei liste citite de un purtator de cuvant al companiei franceze, Jorge Asunçao, pe aeroportul international din Rio.

"Ne aflam, fara indoiala, in fata unei catastrofe aeriene. Intreaga companie se afla alaturi de familii, a caror durere o impartaseste", a declarat, la randul sau, Pierre-Henri Gourgeon, director general al Air France. "Perspectivele de a gasi supravietuitori sunt foarte slabe", a spus presedintele Sarkozy, dupa ce s-a intalnit cu familiile pasagerilor reunite pe aeroportul Roissy.

Avionul "a intrat intr-o zona de furtuna, cu perturbari puternice care au provocat defectiuni" si a transmis un mesaj automat care anunta aparitia unui scurtcircuit, la ora 2.14 GMT (5.14 ora Romaniei), potrivit companiei. Intr-un "ultim mesaj, comandantul de bord a anuntat turbulente, dupa care contactul a fost pierdut", a adaugat aceeasi sursa.

"Agentiile de control aerian civil braziliana, africana, spaniola si franceza au incercat in zadar sa ia legatura cu zborul AF447", a precizat Air France, iar "controlul aerian militar francez a incercat fara succes sa detecteze avionul".

Un expert brazilian in materie de securitate aericana, contactat de AFP, Gustavo Adolfo Franco Ferreira, avionul ar trebui sa se afle la 300 de kilometri de arhipelagul brazilian Fernando de Norohna.

Cautarile au inceput pe ambele maluri ale Atlanticului: avioane de recunoastere franceze au fost mobilizate, iar aviatia militara braziliana a lansat luni in zori cercetarile pornind de la insula Fernando de Norohna pana in largul coastei sale de nord-est. Un avion al garzii civile spaniole, care a decolat de la Dakar, s-a alaturat luni operatiunilor, potrivit Ministerului spaniol de Interne.

Franta a cerut asistenta si Pentagonului, pentru a incerca sa localizeze aparatul cu ajutorul satelitilor, au anuntat surse din anturajul ministrului apararii, Hervé Morin.

Apropiati ai pasagerilor dati disparuti s-au reunit pe aeroportul international din Rio de Janeiro.

Doua numere de urgenta pentru familii au fost infiintate, dintre care unul apelabil din strainatate: 00.33.1.57.02.10.55.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri