Euro a scazut abrupt ieri pana la cea mai scazuta cotatie din ultimele sapte saptamani, dupa alegerile anticipate din Germania. Votul din tara cu cea mai mare economie europeana nu a oferit practic nici un castigator, negocierile pentru formarea unei majoritati parlamentare urmand sa fie foarte complicate in zilele viitoare.

Rezultatul scrutinului din Germania pune sub semnul indoielii reformele economice din aceasta tara si ii face pe investitorii de pe piata valutara reticenti la cumpararea de euro, sustin analistii. Alegerile nu au avut un rezultat pozitiv pentru reforma, in Germania sau in Europa in general, a declarat Rob Henderson, de la National Australia Bank. Asa ca investitorii au votat cu banii lor si au vandut euro, a adaugat Henderson. Rezultatul alegerilor din Germania, cel mai neconcludent din istoria postbelica a tarii, afecteaza reformele economice la care o mare parte dintre investitori se asteptau, iar analistii se asteapta ca euro sa aiba de suferit pana in momentul in care se va contura o alianta politica pentru a conduce tara. De cealalta parte, dolarul a fost ajutat de perspectiva tot mai clara a unei noi cresteri cu 0,25 de procente a ratei dobanzii de referinta de catre Fed, in ciuda impactului pe care l-a avut uraganul Katrina asupra economiei americane. Mai mult, analistii apreciaza ca anuntul pe care Coreea de Nord l-a facut ieri, privind renuntarea la proiectul de fabricare a armelor nucleare, a ajutat si el moneda americana.

Cred ca rezultatul alegerilor din Germania este cel mai rau posibil pentru euro. Nu numai ca nu exista un castigator clar, dar va fi greu pentru oricare dintre cele doua parti sa formeze o coalitie, iar ideea unei largi coalitii pare sa fie privita cu ostilitate, a afirmat Ian Stannard, de la BNP Paribas.

Se pare ca aceasta situatie ar putea dura saptamani, daca nu chiar luni intregi, iar incertitudinea este cel mai rau lucru pentru piete, a adaugat el.

Jeremy Strarch, de la Rabobank, este de parere ca schimbarea de pozitie a Coreei de Nord in privinta armamentului nuclear a fost si ea de ajutor monedei americane. Miscarea nord-coreenilor este vazuta de toata lumea ca un succes diplomatic al SUA si contribuie la intarirea stabilitatii politice la nivel mondial.

La ora 9:23 GMT, un euro se tranzactiona la 1,2136 dolari, in scadere cu aproape 0,8 procente pe parcursul zilei, dupa ce atinsese si 1,21 dolari, cea mai mica valoare de dupa 29 iulie. Moneda unica europeana a scazut pana la 135 de yeni, cu aproape 0,9 procente, dupa care a urcat la 135,30 yeni. Dolarul a atins cea mai mare valoare din ultimele trei saptamani in raport cu moneda nipona, 111,67 yeni, dupa care a scazut la 111,43 yeni.

Peste Ocean, in Statele Unite, dolarul a prins aripi dupa ce Coreea de Nord a renuntat la programul nuclear, dupa discutii care au avut loc la Beijing si la care au mai participat Coreea de Sud, Statele Unite, Japonia, Rusia si China.

Jucatorii de pe piata valutara se asteapta ca la intalnirea de astazi a Comisiei pentru Politica Monetara din cadrul Fed sa fie crescuta din nou dobanda de referinta, de la 3,75 de procente, la 4 procente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri