Banca centrala a Islandei a redus dobanda cheie cu un punct procentual, la 12%, in ciuda avertismentelor Fondului Monetar International (FMI), in contextul in care se orienteaza cu precadere asupra sprijinirii economiei afectate de criza globala, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Astfel, banca centrala, Sedlabanki, a relaxat politica monetara pentru a patra oara in mai putin de trei luni, dupa ce in octombrie 2008 rata dobanzii ajunsese la nivelul record de 18%. O rata puternica a dobanzii a fost una dintre conditiile impuse de FMI, care a acordat Islandei un imprumut de mai multe miliarde dolari.

Saptamana trecuta, FMI a repetat avertismentul privind alte reduceri ale dobanzii, anuntand ca actualele conditii economice nu garanteaza succesul acestei masuri.

Economia Islandei a fost cuprinsa de o economie puternica dupa ce principala banca comerciala a dat faliment in octombrie anul trecut. In urma colapsului, Islanda a fost nevoita sa ceara ajutor financiar din partea FMI si vecinilor europeni.

Urmatoarea intrunire pentru politica monetara ar urma sa aiba loc pe 2 iulie. Fondul si banca centrala a tarii, Sedlabanki, au avut opinii diferite in legatura cu viitoarea evolutie a politicii monetare, in contextul in care criza a lovit puternic economia statului. Astfel, Sedlabanki a anuntat viitoare coborari ale dobanzii cheie, in cadrul intalnirii din 4 iunie, in timp de FMI a facut apel la mai multa prudenta.

"La ora actuala, este dificil sa vedem daca exista toate conditiile pentru o noua reducere a dobanzii cheie," a spus seful misiunii FMI in Islanda, Mark Flanagan.

Islanda a fost una dintre tarile cel mai grav afectate de criza mondiala, ce a dus anul trecut la prabusirea sistemului financiar. Guvernul a fost nevoit sa preia principalele banci ale tarii si sa introduca un control valutar.

Statul a intrat in recesiune in ultimul trimestru din 2008, desi economia a crescut cu o rata anuala de 0,3%. Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,9% in al patrulea trimestru, fata de intervalul anterior. Islanda a intrat astfel in recesiune la sfarsitul anului, dupa ce economia se comprimase cu 3,4% in al treilea trimestru.

Produsul intern brut al tarii s-ar putea comprima cu 10,6% in 2009, potrivit estimarilor ministerului finantelor, revizuite in scadere comparativ cu estimarile din ianuarie de comprimare cu 9,6%.

Somajul, practic inexistent in Islanda inaintea crizei financiare din toamna trecuta, ar putea atinge un nivel de 9% in 2009, 9,6% in 2010 si 7,5% in 2011. In ianuarie, estimarile privind somajul din acest an anticipau un nivel de 7,8%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri