Ucraina a anuntat vineri seara ca a platit integral factura pentru gazul rusesc pentru luna mai, in conditiile in care Rusia amenintase ca in caz de neplata, exista riscul unei noi intreruperi a livrarilor de gaze spre Europa.
"Ucraina a platit integral factura pentru gazul livrat in luna mai", a declarat vineri seara Valentin Zemlianski, purtatorul de cuvant al companiei nationale de gaz, Naftogaz, potrivit NewsIn.

Potrivit lui, autoritatile ucrainene au verificat receptia platii de catre banca prin care a fost facut transferul.
Moscova nu a confirmat inca plata, dar mai devreme compania rusa Gazprom declarase ca nu a primit inca banii. "Nu am fost informati despre o plata bancara", anuntase purtatorul sau de cuvant, Serghei Kuprianov.

Moscova fixase data limita a platii pentru duminica 7 iunie, dar o amanase cu doua zile, luand in calcul faptul ca luni este sarbatoare publica in Ucraina, precizase Kuprianov.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, aflat in conflict deschis cu premierul Iulia Timosenko, explicase ca a ordonat o emisie de moneda pentru a plati aceasta factura. "Nu avem alta solutie", a subliniat el, adaugand ca este vorba despre o emisie de 3,8 miliarde de hrivnii, adica 500 de milioane de dolari.

Ministrul energiei Iuri Prodan precizase ca banca de stat Osceadbank urma sa acorde un credit companiei Naftogaz pentru a plati livrarile pe luna mai, potrivit Interfax.

Suma totala a facturii ucrainene pentru luna mai se ridica la 647 de milioane de dolari, precizase Naftogaz. Din acesti bani, Naftogaz reusise sa stranga 120 de milioane de dolari inainte de interventia lui Iuscenko, potrivit Presedintiei.

O parte importanta din acest gaz trebuie sa fie stocat in depozitele subterane, pentru a garanta tranzitul de gaz spre Europa, 80% din gazul rusesc destinat tarilor europene tranzitand Ucraina.

Liderii rusi au afirmat in repetate randuri in ultimele saptamani ca Ucraina nu va fi in masura sa isi plateasca factura pentru luna mai si ca o noua criza se prefigureaza. Premierul rus Vladimir Putin avertizase miercuri ca livrarile de gaz rusesc spre Europa prin intermediul Ucrainei risca sa inceteze complet la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie, daca tara vecina nu isi achita platile.

In ianuarie, Moscova si Kievul au fost implicate intr-un grav conflict legat de gaze, care a dus la intreruperea timp de doua saptamani a aprovizionarii clientilor europeni ai Gazprom. Ingrijorata de eventuala repetare a acestui scenariu, Comisia Europeana anuntase joi ca trimite o misiune la Kiev si Moscova pentru a "stabili faptele" in noul conflict dintre cele doua tari.

Moscova solicita acordarea unui imprumut ruso-european de cinci miliarde de dolari pentru a permite Ucrainei sa cumpere cantitati suplimentare de gaz si sa-si umple depozitele subterane, in perspectiva iernii. UE a promis doar ca va examina la summitul european din 18-19 iunie modalitatile prin care poate ajuta Ucraina sa isi plateasca facturile pentru gazul rusesc.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri