Cel mai mare creditor din Grecia, National Bank of Greece (NBG), a anuntat ca va propune, in cadrul reuniunii din 18 iunie, o emisiune de actiuni de pana la 1,25 miliarde euro, pentru a-si majora capitalul, relateaza Reuters.
Titlurile NBG s-au depreciat cu 10%, la 18,44 euro, dupa publicarea anuntului, analistii considerand ca motivul deprecierii este reprezentat de pretul emisiunii si de diluarea actiunilor.

Majorarea de capital va ajuta NBG sa isi consolideze operatiunile din Balcani, a anuntat banca intr-un comunicat. NBG desfasoara operatiuni in Bulgaria, Serbia, Romania, Albania, Cipru, Egipt si Turcia si estimeaza ca economiile acestor tari vor reveni pe crestere in anul urmator, potrivit NewsIn.

"Majorarea de capital va permite bancii NBG sa profite de oportunitatile de crestere in contextul strategiei mai largi, avand ca obiectiv consolidarea prezentei grupului in Europa de Sud-Est", a anuntat banca.

"Banca ce va efectua prompt ajustarile de capital va avea un avantaj serios din punct de vedere al competitivitatii", a declarat directorul executiv NBG, Takis Arapoglou.

Guvernatorul bancii centrale a Greciei, George Provopoulos, a felicitat banca pentru aceasta initiativa. "Majorarea capitalului NBG este o masura pozitiva in acest context", a declarat Provopoulos.

Investitorii au fost mai sceptici, potrivit analistilor.

"Diluarea actiunilor si preturile mici de emisiune reprezinta motivul deprecierii de azi", a declarat Constantinos Manolopoulos, analist in cadrul Marfin Analysis.

Imediat dupa anunt, actiunile au pierdut 8% din valoare si au continuat sa se deprecieze, marcand o scadere de 9,6%, in contextul in care indicele bursier pierduse numai 3,9%.

NBG va emite 110,4 milioane de noi actiuni, la o paritate de 5 euro.

In octombrie 2003, National Bank of Greece (NBG), a cumparat pachetul majoritar al Bancii Romanesti, detinand in prezent 89,07% din capitalul social al acesteia, conform datelor de pe pagina de internet a bancii. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) care detine 10,21% din capitalul social al bancii.

Dintre companiile reprezentative aflate sub controlul National Bank of Greece in Romania se mai numara ETEBA Romania, Garanta Asigurari si NBG Leasing.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri