Premierul Letoniei a declarat ca o decizie finala cu privire la viitoarele imprumuturi din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International (FMI) ar putea fi luata spre sfarsitul saptamanii viitoare, relateaza Reuters.
Acesta a facut declaratiile dupa ce parlamentul a aprobat marti reducerea bugetului pentru 2009 cu 500 milioane lati (994 milioane dolari), prin diminuarea salariilor si pensiilor din sectorul public, potrivit NewsIn.

"Potrivit informatiilor neoficiale, o decizie finala ar putea fi luata pe 25 sau 26 iunie", a declarat premierul Valdis Dombrovskis pentru postul public de radio.

Letonia a trebuit sa reduca deficitul bugetar pentru a obtine aprobarea unor noi imprumuturi din partea FMI si UE, pentru a evita intrarea in faliment si deprecierea monedei.

Unii economisti sustin ca imprumuturile nu fac decat sa amane deprecierea monedei, masura pe care o considera inevitabila, in contextul comprimarii economiei cu aproape 20% in acest an, in timp ce altii considera ca Letonia isi va pastra cursul valutar fixat la euro, prin reducerea preturilor si a salariilor.

Dombrovskis a declarat pentru televiziunea LNT ca Letonia se asteapta sa primeasca in iulie un imprumut de 1,2 miliarde euro din partea UE, desi anuntase anterior ca imprumutul de la Uniunea Europeana va fi de 1 miliard euro.

"Urmeaza sa se discute daca imprumutul va fi acordat integral sau in mai multe transe", a adaugat Dombrovskis, ce va participa in aceasta perioada la un summit UE.

"Nu au fost gasite raspunsuri pentru toate intrebarile, insa, asa cum am spus, amendamentele bugetare sunt o baza buna pentru primirea acestui imprumut, si cred ca voi reusi sa imi conving colegii din UE in legatura cu acest lucru", a mai spus Dombrovskis .

UE si FMI au considerat ca pachetul fiscal adoptat marti de parlamentul Letoniei este unul curajos, si au precizat ca vor urma sa evalueze masurile bugetare in zilele urmatoare.

Creditele fac parte dintr-un pachet de ajutor de 7,5 miliarde euro, obtinut de Letonia anul trecut in urma negocierilor cu FMI, UE si alti creditori.

Bugetul aprobat marti prevede reducerea cheltuielilor ugetare cu cate 500 milioane lati in 2010 si 2011, pentru a pregati Letonia de aderarea la euro in 2013.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri