Noul sef al programului guvernamental de sustinere a economiei, Troubled Asset Relief Program (TARP), ce beneficiaza de fonduri de 700 miliarde dolari, a declarat ca programul menit sa curete bancile de active toxice va fi lansat in curand, economia fiind in recuperare, scrie Reuters.
Seful TARP, Herb Allison, a declarat in fata unei comisii parlamentare ca dezvoltarea de parteneriate public-private pentru achizitia de catre investitori si guvern a activelor bancare neperformante a fost incununata de succes.

"Sunt increzator ca in curand aceste parteneriate vor incepe sa dea roade", a declarat Allison, citat de NewsIn.

Acesta a adaugat ca exista semne conform carora economia americana este pe cale de a-si reveni, subliniind insa ca eforturile nu trebuie temperate.

"Sistemul nostru financiar si economia sunt in continuare vulnerabile, somajul creste, preturile la case scad iar presiunea asupra pietei imobiliare a spatiilor comerciale este in crestere", a declarat acesta.

Allison a adaugat ca Trezoreria va publica in curand legislatia ce va reglementa modalitatea de evaluare a garantiilor primite de guvern atunci cand a injectat capital in banci.

Congresul american a aprobat programul TARP in 2008.

Allison a adaugat ca aproximativ 30 dintre companiile care au primit ajutor guvernamental au achitat datorii de 70 miliarde, guvernul primind si dividende de cinci miliarde dolari prin detinerile in firmele in care a investit.

Oficialul american, care a fost director executiv al companiei de finantare ipotecara Fannie Mac, in inlocuieste pe Neil Kashkari, care a fost numit in fruntea TARP de catre fosta administratie Bush.

Raspunzand la intrebarile membrilor Comisiei parlamentare, Allison a precizat ca aprecierea titlurilor bancare si cresterea increderii sectorului financiar reprezinta evolutii pozitive.

"Acestea sunt semnale incurajatoare conform carora sectorul bancar s-a intarit considerabil", a declarat acesta.

In luna mai, guvernul american a anuntat rezultatele "testelor de stres" pentru cele mai mari 19 banci americane. Aceste teste au avut drept scop analizarea tariei bancilor si capacitatea acestora de a rezista unor noi conditii adverse pe piata.

De atunci, multe banci au incercat sa isi intareasca pozitia prin vanzarea agresiva de capital.

Allison a preferat sa nu raspunda direct la intrebarea privind posibilitatea ca guvernul sa realizeze noi teste de stres, folosind insa parametri mult mai duri.

In incheire, Allison a precizat ca va analiza modalitatile de monitorizare a felului in care banii contribuabililor sunt folositi in cadrul acestui program si ca va extinde transparenta operatiunilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri