Kosovo a devenit oficial cel de-al 186-lea stat al Fondului Monetar International (FMI) si al Bancii Mondiale, la putin peste un an de la declararea independentei de Serbia.
Fatmir Sejdiu, presedintele fostei republici sarbe, populate in principal de albanezi, si premierul Hashim Thaci au semnat un acord de aderare in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Washington, sediul celor doua institutii multilaterale.

Directorul general FMI, Dominique Strauss-Kahn, a spus ca este o "mare placere sa intampine Kosovo", potrivit NewsIn.

"Luand decizia de a adera la Fond, Kosovo subliniaza importanta primordiala a multeralismului in ziua de astazi", a adaugat Strauss-Kahn.

Kosovo s-a separat de Serbia in februartie 2008, iar 60 de tari, printre care Statele Unite si 22 din 27 de tari ale Uniunii Europene (UE), ii recunosc ca stat independent, ce s-a opus Belgradului si minoritatii sarbe din Kosovo.

"Vom face tot ce putem pentru a fi demni de a fi egali cu restul lumii", a declarat ministrul de finante din Kosovo, Ahmet Shala, in cadrul unei conferinte de presa.

"Cred ca, prin aceasta aderare, mai mult tari vor recunoaste Kosovo", a adaugat acesta.

Kosovo si-a prezentat oficial candidatura la FMI si Banca Mondiala in iulie 2008.

Potrivit statisticilor Bancii Mondiale, circa jumatate din populatia statului Kosovo, de aproximativ 2 milioane persoane, traieste in saracie. Rata somajului din Kosovo este de aproximativ 40% in randul populatiei active si de 60% in randul tinerilor. Produsul intern brut este de 1.800 dolari pe cap de locuitor, iar balanta comerciala este extrem de deficitara.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri