Alan Greenspan , presedintele Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed), a declarat ministrului francez de Finante, Thierry Breton, ca SUA a pierdut controlul asupra deficitului sau bugetar, informeaza Reuters.

Washington-ul a pierdut controlul asupra bugetului sau intrucat a permis cresterea deficitului fara nici o reglementare din partea Congresului, a afirmat Breton. Am fost amandoi foarte dezamagiti pentru ca problema datoriilor externe nu reprezinta o prioritate pe agenda administratiei americane, a adaugat ministrul francez.

G7, grupul celor mai bogate 7 state ale lumii, a facut apel la o implicare mai profunda a natiunilor pentru limitarea dezechilibrelor, in crestere continua, din comertul international. Un factor important pentru reducerea acestor dezechilibre il reprezinta deficitul bugetar din SUA.

Majorarea pretului petrolului va spori deficitul bugetar american, iar restul lumii nu va mai fi incantata sa cumpere active din SUA. Deficitul bugetar din SUA ar putea conduce la o scadere dura a monedei americane, fapt care va fi resimtit de catre toti exportatorii din lume deoarece acestia vor obtine profituri mai scazute pentru produsele lor. Uniunea Europeana va fi serios zguduita deoarece exportul reprezinta unul din motoarele constructiei europene.

Scenariul cel mai negru ar consta intr-o scadere masiva a dolarului fata de euro si de celelalte valute, ceea ce ar conduce la un dezechilibru economic la nivel mondial, a sugerat si Bini Smaghi, membru in Biroul Executiv al Bancii Centrale, citat de International Herald Tribune. Deficitul federal a atins 412,5 miliarde de dolari anul trecut, dar ajustarea acestuia pare a fi fost din nou amanata in ciuda promisiunilor ca acesta va fi redus la jumatate pana in 2009.

Rodrigo Rato, directorul general al FMI, a afirmat ca SUA intentioneaza sa reduca cheltuielile guvernamentale, dar acest lucru nu pare a fi pe agenda Administratiei de la Washington, daca avem in vedere costurile uriase necesare pentru reconstructia infrastructurii distruse de uraganul Katrina.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri