Criza economica si financiara incepe sa afecteze volumul de transferuri de fonduri ale imigrantilor catre tarile in curs de dezvoltare, acestea urmand a scadea cu 7,3% in 2009, conform unui studiu al Bancii Mondiale (BM), publicat la Washington.
Dupa o crestere de 15% in 2008, la 328 miliarde dolari, remiterile imigrantilor catre tarile in curs de dezvoltare vor scadea cu 7,3% in 2009, la 304 miliarde dolari, conform estimarilor Bancii Mondiale.

Romania este pe locul opt in lume dupa remiterile lucratorilor din strainatate, cu 9,4 miliarde dolari, reprezentand 5,1% din Produsul Intern Brut (PIB).

Transferurile de fonduri ale emigrantilor au inceput sa scada in al patrulea trimestru din 2008, dupa intensificarea crizei economice, potrivit NewsIn.

BM mai apreciaza ca remiterile sunt "relativ rezistente" si ca scaderile inregistrate sunt sub ritmul reducerii fluxului de investitii private catre statele sarace.

Banca Mondiala estima in martie ca statele in curs de dezvoltare vor fi confruntate in 2009 cu un deficit de finantare de 270-700 miliarde dolari "pentru ca investitorii ocolesc statele emergente".

"Rezistenta" acestor transferuri ale emigrantilor se explica prin faptul ca "chiar daca noile fluxuri migratoare au scazut, numarul emigrantilor nu a fost afectat de criza", reiese din raportul BM.

In ciuda acestui fapt, Banca estimeaza ca aceste transferuri, vitale pentru dezvoltarea anumitor state, ar putea scadea si mai mult, pana la 10,1% in 2009, daca criza se va prelungi si daca pietele valutare vor fi afectate de instabilitate, precum si daca "va avea loc o inasprire a controalelor fenomenului de migratie in principalele state spre care se indreapta emigrantii".

BM mai observa ca "drept raspuns la piata muncii din statele de destinatie", precum SUA, Marea Britanie, Australia, Rusia, Italia, Spania si India, acestea au redus limitele anuale de muncitori imigranti sau au impus limite mai stricte in ceea ce ii priveste pe acestia.

Conform studiului, principalele directii ale transferurilor de fonduri de la emigranti sunt India (52 miliarde dolari in 2008), China (40,6 miliarde) si Mexic (26,3 miliarde).

Pentru anumite state, contributia emigrantilor este vitala, afirma BM oferind exemplul Tadjikistanului, unde aceasta s-a ridicat la 46% din PIB in 2007, insulele Tonga (39%) si republica Moldova (34%).

Studiu: Emigrantii vor trimite acasa mai putini bani in 2009

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri