Europa de vest este \"ingrijorata\" de numarul tot mai mare al tarilor estice care au adoptat cota unica de impozitare. In randul acestor tari se inscriu Rusia, Romania, Lituania si Letonia, scrie Hotnews.ro, preluand un articol Associated Press (AP).
Pana acum, insa, foarte putine tari ale Uniunii Europene au cazut prada atractiei cotei unice. Suporterii sistemului egal de impozitare sustin ca acesta elimina biroctratia si incurajeaza munca, in vreme ce criticii vad in cota unica un fenomen de "economie voodoo", prin care se fura de la salariatii saraci si se taie din cheltuielile publice in timp ce disproportia intre averi se adanceste, scrie AP. Astfel de griji ar putea sa o coste pe Angela Merkel, liderul Crestin Democratilor germani, scaunul de cancelar. Desi Merkel a renuntat la acest plan, in Germania pluteste suspiciunea eventualitatii adoptarii acestui sistem, care ar putea saraci si mai tare pe cei cu venituri mici.


Investitorii, atrasi mai degraba de forta de munca ieftina decat de cota unica.


Impozitul pe venit variaza intre 15-42% in Germania. S-a luat insa in calcul si exceptarea de la plata a celor cu venituri cuprinse intre 10.000 si 20.000 de euro anual, model propus de democratul Kirchhof, care ar imndeparta consecintele nefaste ale cotei unice asupra celor cu venituri mici. Cota unica, propusa de miliardarul Steve Forbes in SUA anilor 1996 la un nivel de 17%, a fost respinsa ca model de americani, dar a avut priza la est-europeni. Tarile Baltice au fost primele care au adoptat-o. Au urmat Rusia, Serbia, Ucraina, Georgia si Romania, fiecare cu cote unice diferite, de la 13 pana la 33%. Eamon Butler, director al Adam Smith Institute in Londra, spune ca tarile Europei de Est stau ca marturie pentru faptul ca ea creste veniturile la buget, intrucat "schimba comportamentul" platitorului de taxe. Insa Nick Pearce, director al Institute of Public Policy Research in Londra, respinge teoria lui Smith, care sustine ca Rusia este un exemplu clar, din 2001, al modului in care cota unica nu a reusit sa convinga platitorul de taxe sa iasa la suprafata. Slovacia este citata adesea ca un exemplu al cotei unice dupa ce a reusit sa atraga investitii majore din partea Peugeot Citroen si Kia, insa presedintele slovac Ivan Gasparovic a afirmat ca acesti investitori au venit mai degraba datorita fortei de munca ieftine.

Temerile occidentalilor in ceea ce priveste cota unica sunt alimentate de analistii care sustin ca aceatsa ar aduce numai o scadere in impozitul platit de cei bogati. "Prin definitie, o cota unica inseamna ca cei bogati platesc mai putin", concluzioneaza Pierce.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri