Economia elvetiana, afectata de criza globala, si-a atins maximul de scadere si ar trebui sa reintre pe crestere, a spus duminica economistul sef al Secretariatului de Stat pentru Economie (Seco), Aymo Brunetti, scrie AFP, citat de NewsIn.
”Cred ca plafonul maxim a fost atins”, a spus Brunetti, in contextul in care Elvetia a intrat in recesiune in primavara. Produsul intern brut a scazut cu 0,8% in primul trimestru si cu 0,6% in ultimele trei luni din 2008.
De asemenea, rata somajului a ajuns in iulie la 3,7%, de la 3,6% in iunie. Seco estimeaza ca rata somajului va fi de 3,8% in 2009 si de 5,5% in 2010.

Guvernul federal al Elvetiei se asteapta ca in urmatorii patru ani deficitul bugetar sa continua sa creasca, din cauza recesiunii care a afectat veniturile din taxe, iar masurile de stimuli economici au dus la cresterea cheltuielilor.

Deficitul bugetar ar urma sa creasca de la 2,4 miliarde franci elvetieni (2,22 miliarde dolari) in 2010, la peste 4 miliarde franci elvetieni in 2013, a anuntat miercuri ministerul finantelor.

Totusi, in cazul in care deficitul ar atinge in 2013 nivelul estimat, acesta tot nu ar depasi 1% din produsul intern brut (PIB).

Cresterea estimarilor este cauzata si de veniturile scazute afectate de reforma taxelor, care includ, printre altele, schimbari ale nivelului taxei pe valoare adaugata (TVA).

Guvernul elvetiei se asteapta ca economia sa se comprime cu 2,7% anul acesta, cel mai mare ritm din 1975, si cu 0,4% in 2010. Acesta a lansat trei pachete de stimlui economici in valoare totala de aproximativ 2,5 miliarde franci elvetieni.

Veniturile ar urma sa scada anul viitor cu aproximativ 3%, la 58,1 miliarde franci elvetieni, iar cheltuielile ar creste cu 2,5%, la 60,5 miliarde franci elvetieni.

In februarie, guvernul a estimat ca in 2009 deficitul bugetar ar atinge 700 milioane franci elvetieni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri