Asia este cu mult inantea Statelor Unite si a Uniunii Europene in ceea ce priveste procesul de revenire economica, datorita planurilor de relansare de mai multe miliarde dolari si pe fondul cererii puternice din partea Chinei.
Indicatorii din al doilea trimestru au aratat ca economiile din regiune care au fost afectate de recesiune, precum Singapore si Hong Kong, au recuperat deja, in ciuda unei cereri slabe in principelele piete de export, Statele Unite si Europa, estimeaza analistii citati de AFP, citati de NewsIn.

Tarile cu cei mai multi locuitori, precum China, India, Indonezia, Coreea de Sud, Filipine si Vietnam, au continuat in schimb sa creasca, chiar si pe parcursul apogeului crizei economice mondiale, insa au inregistrat o incetinire a ritmului.

Japonia, cea de-a doua economie din lume, a iesit din recesiune in al doilea trimestru, revenire pusa de premierul Taro Aso pe seama planului guvernamental de relansare.

In aceeasi perioada, produsul intern brut (PIB) din Statele Unite s-a comprimat cu 1%, in timp ce economia zonei euro, ce a evoluat usor peste asteptari, a avansat cu 0,1%, sustinuta de revenirea Frantei si Germaniei.

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's (S&P) a estimat ca numai cinci din cele 14 economii studiate in regiunea Asia-Pacifica ar urma sa treaca pe o crestere pozitiva in acest an.

In schimb, ansamblul celor 14 ar urma sa treaca pe verde anul viitor, sustinute de o crestere masiva de 8,0% in China, in scadere cu 8,5% fata de acest an, potrivit previziunilor.

Economia americana ar urma sa se comprime cu 2,9% in acest an, inainte de a reveni cu o crestere de 1,5% in 2010, potrivit Standard and Poor's.

Potrivit analistilor, impactul crizei din piata americana asupra Asiei demonstreaza ca averile regiunii raman foarte legate de Occident si ca nu va exista o revenire completa fara redresarea economiilor tarilor industrializate.

Totusi, viteza si forta revenirii inregistrate de pietele asiatice arata ca regiunea nu este la fel de dependenta ca in trecut de economia Statelor Unite.

"Se observa ca, daca Statele Unite raman un contribuabil foarte semnificativ la cresterea asiatica, acest rol se reduce cu timpul", a declarat Subir Gokarn, analist pentru regiunea Asia Pacifica din cadrul S&P.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri