Economiile europene se redreseaza in ritmuri diferite, economistii semnaland de mult pericolul unei uniuni economice "cu doua viteze", ceea ce complica eforturile Bancii Centrale Europene (BCE) de a stabiliza blocul economic dupa iesirea din criza.
Chiar daca economia mondiala se redreseaza si Franta si Germania au revenit pe crestere, Comisia Europeana si-a redus previziunile pentru Spania si Italia. Deutsche Bank sustine ca unele dintre economiile care reprezentau pana in prezent motoare de crestere si de creare de locuri de munca in zona euro ar putea ramane in recesiune anul viitor, informeaza NewsIn.

Riscul este ca o revenire a marilor tari din zona euro sa determine BCE sa inaspreasca politica monetara inainte ca economiile mai mici, precum Spania si Irlanda. Acestea ar putea fi puternic afectate, in conditiie in care se confrunta deja cu o scadere a preturilor valorilor imobiliare si cu cresterea somajului.

Masura ar face mai dificil pentru guverne si consumatori sa plateasca dobanzile la datoriile din ce in ce mai mari, si ar putea duce la crestera costurilor de creditare.

"BCE va trebui sa normalizeze dobanzile de anul viitor, iar acest lucru va afecta tari precum Spania si Irlanda, care vor fi in continuare in recesiune si se vor confrunta cu datorii mari", a declarat Gilles Moec, economist in cadrul Deutsche Bank. Acesta prevede ca BCE va dubla pana la finalul lui 2012 nivelul dobanzii de politica monetara, aflat in prezent la un minim record de 1%.

In Spania si Irlanda, economia se va comprima cu 0,9%, respectiv 1,5% in 2010, iar aceste doua tari vor inregistra si cele mai mari deficite bugetare din zona euro, a anuntat Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD). Germania si Franta vor inregistra cresteri economice de 0,2%, potrivit estimarilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri