Bulgaria a fixat 2013, anul in care expira mandatul noului guvern de centru-dreapta, ca tinta pentru adoptarea monedei europene, a anuntat ministrul de finante Simeon Djankov, citat de Novinite.
"Obiectivul principal al mandatului meu este aderarea la zona euro", a declarat intr-o conferinta de presa Djankov, care detine si functia de vice-premier al Bulgariei, adaugand ca este optimist in legatura cu aderarea.

Noul guvern bulgar de centru-dreapta vrea sa aplice in noiembrie pentru intrarea in mecanismul european ERM-2, anticamera zonei euro, ce presupune un test de stabilitate valutara pe o perioada de doi ani, inainte ca tara sa poata renunta la leva si sa treaca la euro, potrivit NewsIn.

Intrarea in mecanismul ERM-2 ar aduce Bulgaria mai aproape de zona euro si de protectia Bancii Centrale Europene (BCE), insa este conditionata de capacitatea noului guvern de a redobandi increderea oficialilor de la Bruxelles.

Leva este deja legata la cursul euro, la un nivel de 1,9558 leva/euro. Intrarea in ERM-2 ar putea permite levei sa fluctueze cu pana la 15% fata de un curs fix, dar banca centrala a anuntat ca va mentine moneda strans legata de cursul euro pe perioada celor doi ani.

Intrarea Bulgariei in zona euro, programata initial pentru 2010, fusese amanata pentru 2012-2013. Expertii sustin ca aderarea este conditionata de pastrarea prudentei fiscale si de mentinerea inflatiei la un nivel scazut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri